The Green Scissors is een initiatief in Europa dat zich richt op de kappersbranche op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid. De achtergrond en het idee om The Green Scissors te creëren is afkomstig van oprichter Andres Fellenberg Van der Molen. Andres is ook de Manager Director van Green Partner en expert op het gebied van duurzaamheid, MVO en circulaire economie en houdt zich via zijn werk bezig met verschillende initiatieven die de industrie en de consument ertoe aanzetten om bijna geen afval meer te produceren, want zoals Andres zegt: “Afval bestaat helemaal niet!” Het onderzoek naar het gebruik van haar uit de kapsalon is vier jaar geleden door Andres gestart, en The Green Scissors wachtte op de eindresultaten en de belangrijkste partners om het initiatief te lanceren voor de kappersbranche, te beginnen in Nederland. We gaan met Andres in gesprek over dit bijzonder initiatief.

 “Aanvankelijk wilden we ons initiatief pas in januari 2021 in Nederland lanceren, maar gezien de situatie waarin we ons als samenleving bevinden, denken wij dat we niet langer kunnen wachten”, aldus Andres. “Wij moeten nu een begin maken met het inzetten van veranderingen! Met het team van The Green Scissors willen we van kapsalons in Nederland en Europa een plek maken waar klanten zich niet alleen op hun gemak voelen, maar waar hen ook duidelijk wordt dat een kapsalon maatschappelijk betrokken is en verantwoordelijkheid neemt ten opzichte van het milieu.”

 Vier jaar geleden begon het verhaal van The Green Scissors. Andres vertelt: “Vier jaar geleden zijn we begonnen met onderzoek naar het gebruik van haar. We hebben meer dan achttien manieren gevonden om haar als grondstof te gebruiken, maar ‘Circular Economy’ is voor ons een ‘must’. Om die reden besloten we ons te richten op de compost voor de landbouw. De resultaten hebben aangetoond dat haar dat beschikbaar is bij kapsalons kan worden omgezet in extra voedingsstoffen voor landbouwgewassen. Wanneer haar wordt afgebroken tot organische voedingsstoffen zoals eiwitten en keratine, halen we haar uit van de reguliere afvalstroom, waardoor er minder afval en chemische meststoffen nodig zijn. Tot nu toe was WTE (Waste to Energy), dit betekent verbranding, de enige optie en het lot voor haren. De energie die wordt opgewekt door het verbranden van haren is minimaal, dus deze praktijk is slechts een verspilling van een bron van ongelooflijk goede voedingsstoffen die terug naar de natuur moeten gaan.”

Afval omzetten in een nieuw grondstof

De bedrijfsvoering van kappers is lange tijd ‘lineair’ geweest. Dit betekent dat door het maken van een product of – in het geval van kapsalons – het verlenen van een dienst afval geproduceerd wordt dat slechts kan worden verbrand of gestort. Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende grondstoffen zijn om ons leven op aarde in stand te houden en dat er dus voldoende middelen beschikbaar zijn voor de productie van voedsel, de levering van energie en het voorzien in onze andere behoeften, moet onze economie ‘circulair’ worden en kapsalons kunnen daar een rol van betekenis in spelen. Op de vraag hoe dat kan, antwoordt Andres: “Via The Green Scissors kunnen kapsalons afval omzetten in een nieuwe grondstof die op een duurzame manier wordt verkregen en zo wordt een ‘lineaire’ kapsalon uiteindelijk grotendeels ‘circulair’. Wanneer een kapsalon is aangesloten bij The Green Scissors, toont dat aan dat het bedrijf bezig is met duurzaamheid. Kappers kunnen deze boodschap op beurt weer aan hun klanten doorgeven.” The Green Scissors genereert ook een ‘Impact Statement’. Andres legt uit: “Een Impact Statement van wat kappers hebben bereikt is een krachtig instrument. Kappers zullen in staat zijn om prestaties op het gebied van duurzame bedrijfsvoering met klanten te delen en zo betrokkenheid te tonen bij het bouwen aan een betere wereld.”

Hoe het werkt

Volgens Andres is het proces simpel: “Het proces om het haar om te zetten in compost is gecompliceerd, maar daar zijn de kappers natuurlijk niet verantwoordelijk voor. Het enige wat saloneigenaren hoeven te doen, is zich in te schrijven, haar te verzamelen en de pick-up van de opvangbak in te plannen. Wij doen de rest. Het ingezamelde haar gaat naar onze vestiging in Amsterdam voor kwaliteitscontrole en wordt versnipperd van 1mm tot maximaal 5mm. Onze kwaliteitscontrole bestaat uit het elimineren van elke vorm van vervuiling als kunststof of kunststofverlenging die in onze bakken zou kunnen voorkomen. We verzamelen het haar in Big Bags en we identificeren de kappers die de Big Bag hebben gebouwd. Vervolgens worden de Big Bags naar Appeldoorn getransporteerd naar de composteringsinstallaties van ons partner GreenFerm. GreenFrem voegt het haar toe aan het composteringsproces om eiwit toe te voegen aan de voedingsstoffen van de Eco Super Compost. Deze combinatie van haar aan de compost is niet alleen het toevoegen van haar. De ingenieurs van GreenFerm beheersen dit volledige proces wetenschappelijk. Nadat de Eco Super Compost is gemaakt en klaar is voor gebruik, wordt de Super Eco Compost naar de boeren getransporteerd, zodat ze hun land kunnen bevruchten en alle voedingsstoffen die uit het haar komen terug aan de natuur kunnen geven. Het gehele proces staat onder controle van The Green Scissors CoC (Chain of Custody) procedure, zodat we per kapper precies weten waar het haar is.”

 Iedere kapper kan deelnemen aan dit initiatief. Geen kapper is te groot of te klein. “Kleine bedrijven en multinationals spelen een gelijkwaardige rol als het gaat om duurzaamheid. Duurzaamheid kent geen omvang. Slechts één ding doet er toe: Wilt u verduurzamen of niet? De grootte van uw Kapsalon doet er echt niet toe. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen verduurzamen en commercieel succes.”

Toekomstplannen

Andres is ervan overtuigd dat het concept een groot succes gaat worden en hoopt dat steeds meer kapsalons zich meer en meer gaan focussen op verduurzaming. “Wij rekenen er op dat elke Nederlandse kapsalon de bedrijfsvoering gaat verduurzamen en zo een voorbeeld gaat zijn voor alle kappers in de wereld. The Green Scissors is het bewijs dat het bereiken van duurzaamheid al mogelijk is met eenvoudige veranderingen. Ik hoop veel kapsalons binnenkort als deelnemers van The Green Scissors te verwelkomen. Dit kan de eerste stap zijn om duurzaam te worden en geen afval produceren en samen met de klanten een bijdrage aan de maatschappij en het milieu te leveren.”