Donderdag 29 september presenteerde de Kamer van Koophandel, in samenwerking met De Financiële Telegraaf, voor de 11e  keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering is voor Yoni.care, de oprichters brengen tampons, maandverband en inlegkruisjes op de markt van biologisch katoen. De landelijke jury was unaniem: ‘Het zijn nieuwe producten met een grote impact in deze industrie. Knap is dat ze in een korte tijd al op veel plekken in de schappen liggen. Het zijn twee bevlogen ondernemers die een missie hebben om echt iets te veranderen.’

Lezen op verpakkingen

Consumenten lezen op de verpakkingen van etenswaren, cosmetica en op kledinglabels waarvan producten zijn gemaakt. Op verpakkingen van intieme producten zoals tampons is het echter niet verplicht om de samenstelling van het product te vermelden. De meeste consumenten hebben dan ook geen idee waar deze producten van gemaakt zijn. En dat terwijl vrouwen tijdens hun leven gemiddeld 11.000 tampons gebruiken. Daarom kiest Yoni voor biologisch katoen. Geen plastic. Geen parfum. Geen gekke dingen. En dat staat ‘gewoon’ op het doosje. Bovendien zijn alle producten biologisch afbreekbaar, wel zo fijn voor het milieu. Sinds vorig jaar lukte het Yoni om als eerste bedrijf in Europa met haar biologische varianten in het reguliere schap te staan bij de Etos en Marqt. En vanaf volgende week verschijnt Yoni op het schap bij de Albert Heijn.

Succesvolle innovaties

Alle 100 bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs in de vorm van een geldbedrag verbonden. De kracht van deze ranglijst is dat zij een goed beeld geeft van de prestaties waartoe het Nederlandse mkb op dit moment in staat is. De nummer 1 van de Top 100 mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen. De bekendmaking van de 11e MKB Innovatie Top 100 vond vandaag plaats in het Klokgebouw in Eindhoven, voorafgaand aan de KvK-Dag van de Innovatie.

Lees de magazine

100