Siemens en het netwerk van de “Cities Climate Leadership Group”, ofwel de C40 steden, hebben vandaag de 29 finalisten bekend gemaakt in de strijd om de meest duurzame stad. Met nominaties voor zowel Amsterdam als Rotterdam is Nederland het enige Europese land dat met twee steden de de finale van de eerste City Climate Leadership Awards heeft weten te bereiken. Er worden in 10 categorieën prijzen uitgereikt. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking, die in “The Crystal” in Londen op 4 september 2013 plaatsvindt.

finalist

 

 

Prijzen worden uitgereikt in de volgende categorieën:

· Stedelijk vervoer
· Afvalbeheer
· Financiële & economische ontwikkeling
· CO2-meting en planning
· Duurzame gemeenschappen
· Groene energie
· Aanpassing & veerkracht
· Energie-efficiënte bebouwde omgeving
· Luchtkwaliteit
· Intelligente stedelijke infrastructuur

Bijzonderheden over de prijsuitreiking

De prijsuitreiking, die voor de eerste keer plaats vindt, is onderdeel een driedaags programma. Het vindt plaats in “The Crystal”, een nieuw iconisch gebouw in Londen en centrum van het Siemens-initiatief rond duurzame steden. Het programma omvat de prijsuitreiking op 4 september, gevolgd door een conferentie op 5 september waarbij burgemeesters, stadsplanologen en experts op het gebied van stedelijke duurzaamheid bijeenkomen. Ze gaan in op de meest urgente en actuele uitdagingen rond klimaatverandering en duurzaamheid. Daarnaast organiseert de C40 op 6 september een workshop met partners van het “C40 Measurement & Planning Initiative”, waaronder Siemens. Hierbij komen afgevaardigden van de Europese C40- steden en deskundigen bijeen voor een workshop. Onderwerp is het lokaalinventariseren van broeikasgassen en het GPC (Global Protocol for Community-scale Greenhouse Gas Emissions). Deze workshop is de eerste van tal van regionale workshops om lokale initiatieven te steunen bij het meten van broeikasgasemissies op buurtniveau met gebruik van het GPC.

Over de competitie

De C40 & Siemens City Climate Leadership Awards zullen jaarlijks in tien categorieën worden uitgereikt. Ze zijn een wereldwijde erkenning voor C40-steden die een leidende rol spelen bij het nemen van actie ten behoeve van het klimaat. Vijf prijscategorieën, waaronder stedelijk vervoer, afvalbeheer en duurzame gemeenschappen, staan uitsluitend open voor C40-steden. Vijf andere categorieën, waaronder veerkracht, luchtkwaliteit en intelligente stedelijke infrastructuur, staan open voor zowel de C40- steden, als de 120 steden die meedoen aan de “Green City Index” (GCI), het onderzoeksproject van Siemens en de Intelligence Unit van het tijdschrift The Economist. Een onafhankelijke zevenkoppige jury, bestaand uit oud-burgemeesters, architecten en vertegenwoordigers van de Wereldbank, C40 en Siemens kiezen de winnaars.

Ga voor meer informatie over de prijzen en de projecten van de genomineerde steden naar: www.cityclimateleadershipawards.com

C40 (volluit: C40 Cities Climate Leadership Group) is een netwerk van grote of betrokken steden over de hele wereld die zich inzetten voor uitvoeren van zinvolle en duurzame klimaatgerelateerde lokale acties waarmee de klimaatverandering
wereldwijd wordt tegengegaan. C40 is in 2005 opgericht en in 2006 een samenwerking aangegaan met President William J. Clinton’s Climate Initiative (CCI). De huidige voorzitter van C40 is de burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Voor meer informatie over het werk van C40 en deelnemende steden, zie http://www.c40.org.

[wpfp-link]