Amber Kesselaer is een van de oprichters van het bedrijf Move to Impact dat met praktische tools, programma’s en data bedrijven activeert om bewuster te worden van en te veranderen naar positieve impact. Denk aan de voorbereiding op de nieuwe EU wet over het rapporteren op duurzaamheidsprestaties, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), of het voorbereidingstraject voor duurzaamheidscertificeringen zoals B Corp. Hoe deze begeleiding eruitziet en wat het voor je onderneming kan betekenen, hoor je in de 19e en laatste podcastaflevering van ‘Elise in MVO-land’.

Hope is not a strategy

De meeste bedrijven werken met ambities en doelenstellingen. Ook voor duurzaamheid zijn er doelstellingen. Al lijken dat vaker beloftes. Er is niet altijd een nulmeting gedaan. Er wordt überhaupt niet altijd gemeten. De meeste collega’s hebben nog geen concrete duurzaamheidsdoelstellingen. Laat staan dat ze erop aangesproken worden of een beloning ontvangen voor het behalen ervan. Move to Impact wil dat veranderen en zet (data)visualisatie in om duurzaamheid tastbaar en bespreekbaar te maken. Organisaties worden uitgedaagd om hun missie en visie uit te diepen en te concretiseren naar concrete KPI’s die door Move to Impact inzichtelijk gemaakt worden in een Impact dashboard.

Door de concrete duurzaamheidsdoelstellingen constant te meten, creëer je bewustwording. Je weet zo ook aan welke knoppen je kunt draaien om je doelstellingen wél te halen.” – Amber

Prikkelende vragen

Move to Impact heeft geen tools waarbij bedrijven alle bestaande tools aan de kant moeten schuiven, maar zet een laag over het bedrijf haar eigen managementsturingssysteem heen. Hiermee sluiten ze aan bij de bestaande bedrijfsprocessen, want daar wordt de impact – positief of negatief – al gegenereerd. Vanuit het platform – bijvoorbeeld ter voorbereiding op B Corp certificering of de rapportage volgens CSRD – wordt gestuurd om informatie en bewijslast te genereren. Het gaat over zaken waar een ondernemer vaak zelf niet spontaan mee komt, zoals ‘Wat is het salarisverschil tussen de hoogst en laagstbetaalde baan binnen het bedrijf?’. Deze informatie kan leiden tot waardevolle gesprekken tussen medewerkers, partners en klanten.  En, tot veranderingen die een verschil kunnen maken.

Iedereen kan en moet mee

De tijd dat duurzaamheid belegd werd bij een duurzaamheidscoördinator of bij een select gezelschap is binnenkort voorbij. Voor de CSRD moet iedereen kennis hebben over duurzaamheid en informatie aanleveren om tot een rapport te komen dat een accountant kan goed keuren. Het platform van Move to Impact is hiervoor een geschikte opleidingstool. Door het online programma te volgen komt de medewerker te weten welke stappen als organisatie gezet moeten worden, in welke volgorde, wie er verder voor nodig is en welke data uiteindelijk aangeleverd moet worden bij welke persoon. Door de gemeenschappelijke taal kunnen mensen en afdelingen elkaar beter verstaan, en dus gezamenlijk impact maken. Het maakt het nemen van beslissingen zoals het starten met een CO2 boekhouding, een diversiteitsbeleid of investeringen in de mobiliteit van de toekomst eenvoudiger. Dat kost nu misschien geld, maar uitstel kost op termijn meer geld.

Het gaat natuurlijk om de vooruitgang in duurzame ontwikkeling en niet de rapportage. Het feit dat dit samenwerken en onderlinge afstemming bevordert, komt het maken van positieve of het reduceren van negatieve impact ten goede.” – Amber

Move to Impact bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. Move to Impact is te gast in de 19e en laatste podcastaflevering. Deze podcastreeks is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Stuur Elise een mail over hoe je deze reeks ervaren hebt en maak kans op een gesigneerd boek van ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’.

Beluister de podcast: