Dimark Solar is een Nederlands bedrijf dat een dak vol zonnepanelen ontwikkelt dat tegelijkertijd zorgt voor warm water. Dankzij een speciaal materiaal werkt dit systeem beter dan andere systemen op de markt en kan één dak een Nederlands huis bijna het hele jaar door zelfvoorzienend maken. De productie is dit jaar gestart na jaren van ontwikkeling.

Hele dak als zonnepaneel

De oplossing van Dimark Solar bestaat uit een dak met geïntegreerde zonnepanelen. Deze liggen dus niet zoals een normaal zonnepaneel op de dakpannen, maar de panelen zijn het dak. Onder de zonnepanelen wordt een buizensysteem geplaatst waar water doorheen stroomt en tussen de buizen en de panelen ligt een kunstvezel plaat. De buizen zelf liggen op een aluminium plaat. De warmte van de zon trekt door de panelen naar de buizen, waardoor het water meer dan 60 graden bereikt. Een studie van TNO en de TU Eindhoven heeft uitgewezen dat een huis daardoor gemiddeld 11 maanden lang zelfvoorzienend van wordt. Alleen op dagen dat het sneeuwt of vriest levert het systeem geen energie of warmte. Om die laatste maand te overbruggen kan men kiezen voor een aansluiting op het stroom- of gasnet of met warmtepompen of batterijen aan de slag om de energie op te slaan.

Composieten drager als warmtewisselaar

Een enkel systeem dat werkt met een combinatie van zonne-energie en -warmte is niet nieuw, maar de speciale composieten drager die is ontwikkelt wel. Deze ligt onder de zonnepanelen en de waterbuizen en geleidt de warmte zeer goed. Tegelijkertijd koelt de drager de onderkant van de panelen zodat deze beter werken. Hierdoor werkt de drager als een soort warmtewisselaar en verbetert het de efficiëntie van het systeem. De kosten van een zonnedak liggen hoger dan dat van traditionele zonnepanelen met een terugverdientijd van negen tot tien jaar. Wel gaat het systeem 30 jaar mee en levert het na de terugverdientijd geld op omdat er geen energierekening meer is. Hierdoor gaat betaalbaarheid, wat momenteel een zorg is van gemeenten, na loop van tijd hand in hand met duurzaamheid.

Spaak in de wielen door corona

Omdat de productie van het zonne- en warmtedak pas begin dit jaar is gestart na een jarenlange ontwikkelingsfase, zit het bedrijf in een moeilijke periode. Nieuwbouw en renovatie loopt momenteel vertraging op en veel bedrijven en financierders zetten tijdelijk een stop op nieuwe investeringen. Daarnaast hebben bedrijven minder aandacht voor duurzaamheid door de coronacrisis. Inmiddels heeft Dimark Solar verschillende gesprekken lopen met nieuwe investeerders en zijn er diverse partijen geïnteresseerd in de totaaloplossing. Nul-op-de-meter oplossingen mogen dan het best werken in nieuwbouwwoningen met goede isolatie, maar ook voor bestaande woningen is het een oplossing. Het dak levert namelijk hoe dan ook stroom en warmte op, waar ook bewoners van minder goed geïsoleerde huizen profijt van hebben.