De actie was gericht tegen de import van teak uit Burma, dat massaal wordt gebruikt op luxe jachten. Zo’n 800 flyers zijn uitgedeeld aan bezoekers van de METS. Duizenden bezoekers werden geconfronteerd met grote spandoeken (met leuzen tegen de drie bedrijven en voor duurzame alternatieven) bij de ingang van de METS.

Worldwood werd afgelopen zaterdag nog winnaar van de “Schone Schijn Awards 2005”, georganiseerd door Milieudefensie. Deze “Award” draaide om bedrijven die zich mooier voordoen dan ze zijn.

Vorige week heeft de FNV een formele klacht ingediend tegen de genoemde bedrijven bij de Nederlandse regering. De bedrijven schenden volgens de vakbond de OESO-richtlijnen (m.b.t. dwangarbeid) in Burma.

De drie genoemde bedrijven hebben onlangs een rapportje uitgebracht over hun streven naar duurzame teak-import uit Burma. Dit rapportje rammelde echter aan alle kanten; de inhoud is volslagen onacceptabel voor milieu- en mensenrechtenorganisaties.

BCN, Milieudefensie en Burmese vluchtelingengemeenschap zullen actie blijven voeren tegen de import van hout uit Burma. De acties gaan door totdat de houtimporteurs alle import van hout uit Burma stopzetten. De boodschap is dan ook: “Van de Stadt, Worldwood en Boogaerdt: zet in op duurzame alternatieven en stop met teak uit Burma!”