Het internationale handelshuis in emissierechten ACT Commodities uit Amsterdam, doneert vandaag 310.000 kwalitatief hoogwaardige mondkapjes (FFP2) ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro aan het Amsterdam UMC en Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). De maskers zijn reeds getest en gekeurd (FFP2 en hoger), waardoor zorginstellingen ze direct kunnen gebruiken op onder meer de intensive care afdelingen. Voor het initiatief zette ACT een eigen handelslijn op, waarvan het bedrijf de blauwdruk kosteloos beschikbaar stelt aan geïnteresseerden, zodat zij in de toekomst eenvoudig zelf mondkapjes kunnen doneren.

Ik kreeg het idee voor dit initiatief toen ik die hoorde dat er in de zorg een groot tekort is aan hoogwaardige mondkapjes”, zegt Bram Bastiaansen, CEO en oprichter van ACT Commodities Group. “Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk om als organisatie verder te kijken dan alleen de eigen business. In plaats van geld te doneren en verder achterover te leunen, steken wij liever onze handen uit de mouwen terwijl we écht iets bijdragen aan de lokale gemeenschap. In de zoektocht naar hoogwaardige mondkapjes begeven veel zorginstellingen zich in een voor hen onbekende markt, zonder kennis van de lokale taal en cultuur. Als internationaal handelshuis met medewerkers van over de hele wereld doen wij altijd zaken in de taal van onze opdrachtgevers, waarbij begrip van cultuur- en taalnuances vooropstaat. Dankzij deze kennis en ervaring hebben we speciaal voor de handel in hoogwaardige mondkapjes daarom heel snel een eigen handels- en distributielijn kunnen opzetten, die we nu openstellen voor geïnteresseerde partijen.

Verdeling

Nadat de mondkapjes zijn overgedragen, verdelen het Amsterdam UMC en het LCH de ruim driehonderdduizend maskers over de afdelingen en instellingen die ze het hardst nodig hebben. Het Amsterdam UMC coördineert hierbij de regionale verspreiding van één helft van de levering, terwijl het LCH de andere helft van de maskers landelijk distribueert op basis van urgentie. “Er is helaas nog steeds schaarste aan kwalitatief hoogwaardige mondkapjes”, zegt Yvo Roos, neuroloog Amsterdam UMC en voorzitter van de ROAZ Noordwest-Nederland. “Zorgmedewerkers moeten de zekerheid hebben dat ze hun werk op een veilige manier kunnen doen. Voor zowel patiënten als voor zichzelf. Daarom is deze donatie zo fantastisch welkom.”

Bastiaansen: “Uiteraard zijn we niet in de veronderstelling dat we met dit initiatief de landelijke mondkapjesproblematiek oplossen, maar we geloven dat alle kleine beetjes helpen. Hoe meer partijen er uiteindelijk van onze handelslijn gebruikmaken, des te groter de impact zal zijn. Vanuit dat perspectief is het mooi om te zien dat een grote organisatie als simpel.nl dit herkent en zich reeds bij het initiatief heeft aangesloten.