What Design Can Do (WDCD) en Secrid kondigen met trots de winnaars aan van de WDCD Accelerator 2025, een wereldwijd programma dat is ontworpen om ontwerpers en creatieve ondernemers die radicale, regeneratieve en circulaire oplossingen voor de klimaatcrisis ontwikkelen te ondersteunen. Na een intensief selectieproces zijn acht meest innovatieve initiatieven gekozen vanwege hun originaliteit, systemisch denken en vermogen om cultuur en industrie te veranderen. Deze winnende teams krijgen mentorschap, financieringsmogelijkheden, zichtbaarheid en praktische ondersteuning via een meerfaseprogramma dat begint met een intensieve Sprintweek in Amsterdam. Hierna volgt een op maat gemaakt online mentortraject gevolgd door verschillende WDCD Live-evenementen over de hele wereld.
Een regeneratieve toekomst ontwerpen
Design speelt een cruciale rol in de aanpak van de klimaatnood. Niet alleen door bestaande systemen te verfijnen, maar door ze volledig te herontwerpen en opnieuw op te bouwen. Van het innoveren van materialen en toeleveringsketens tot het hervormen van verhalen en gedrag, ontwerpers zijn essentieel bij het bouwen aan een rechtvaardige, regeneratieve toekomst. Ze fungeren als verbinders en verhalenvertellers, systeemdenkers en makers, uniek gepositioneerd om abstracte visies om te zetten in tastbare verandering.
WDCD is ervan overtuigd dat door design centraal te stellen in klimaatactie, we een sterk middel in handen hebben om echte en blijvende verandering te bereiken.
De winnende projecten
- Carbon Cell (ondersteund door Secrid) – Schuim gemaakt van plantenafval dat koolstof opslaat in plaats van afgeeft.
- BOLT (Ondersteund door Secrid) – De $100 upgrade die van elke fiets een e-bike maakt.
- PAPILIO (Ondersteund door Secrid) – Een straatlantaarn die op wind werkt en de nachtelijke hemel beschermt.
- Give Give – Een door kinderen aangedreven speelgoedruilspel dat rommel in spel verandert.
- Loom – De upcycling App – Maak van je oude kleren iets nieuws – met de hulp van een ontwerper.
- Andao Company – Plastic afval wordt schoolmeubilair in Madagaskar.
- Eso Extensions – Hairextensions gemaakt van ananasvezels, in plaats van plastic.
- ER Ocean Recherche – Materialen gemaakt van zeewier die werken als stof en leer.
Een gedeelde visie voor systemische verandering
Hoewel ze qua vorm en focus uiteenlopen, is ambitie om extractieve systemen aan te pakken en te vervangen door circulaire, in de gemeenschap gewortelde en regeneratieve alternatieven, wat de winnende projecten van dit jaar met elkaar verbindt. Veel projecten combineren high-tech innovatie met lokale wijsheid en worden allemaal gedreven door de overtuiging dat design meer moet doen dan decoreren – het moet verstoren, helen en opnieuw opbouwen.
Van mode tot verpakkingen, van voedselsystemen tot mariene ecologie, elk van deze projecten belichaamt een systeembenadering, waarbij design, duurzaamheid en ondernemerschap worden samengevoegd om circulaire toekomsten niet alleen mogelijk, maar ook onmisbaar te maken.
De volgende stap voor de winnende teams
De winnaars beginnen nu aan een zes maanden durende ontwikkelingsreis door het WDCD Accelerator-programma. Het begint met een intensieve Sprint Week in Amsterdam, waar de teams zich verdiepen in strategische coaching, baanbrekende circulaire studio’s bezoeken en samenwerken met mentoren op het gebied van design, business en impact. Deze praktijkervaring wordt gevolgd door een op maat gemaakt online mentorprogramma, dat elk team verbindt met een wereldwijd netwerk van experts, creatieve leiders en investeerders.
Hun volgende grote mijlpaal is 6 juni, wanneer de teams het podium betreden tijdens WDCD Live Amsterdam 2025 en hun visie en vooruitgang delen met een internationaal publiek van changemakers, industrieleiders en beleidsmakers. Dit high-profile platform is een belangrijke kans voor de teams om zichtbaarheid te krijgen, contacten te leggen en actie te inspireren.
Als onderdeel van dit volgende hoofdstuk zijn drie van de acht winnaars ook geselecteerd voor exclusieve ondersteuning door Secrid, het Nederlandse pocketmerk en WDCD’s jarenlange partner in circulaire innovatie. Via Secrid’s Impact Fund, dat 1% van de inkomsten investeert in design, biedt Secrid extra coaching, communicatieondersteuning en Accelerator-sponsoring aan drie veelbelovende projecten en hun teams. Onder hen is Carbon Cell geselecteerd voor de Secrid Talent Podium Award, die een subsidie van €7.777,77 en een tentoonstelling op de Dutch Design Week 2025 omvat.
“Met de WDCD Accelerator steunen we niet alleen goede ideeën – we steunen de mensen en systemen die van circulair ontwerpen de nieuwe standaard zullen maken,” zegt Richard van der Laken, mede-oprichter en creatief directeur van What Design Can Do.
Over What Design Can Do
What Design Can Do (WDCD) is een internationaal platform dat pleit voor design als middel voor sociale verandering. Sinds 2011 hebben we tal van activiteiten ondernomen om de rol van ontwerpers te promoten bij het aanpakken van de meest dringende maatschappelijke en milieuproblemen ter wereld. WDCD heeft 15 succesvolle conferenties georganiseerd in Amsterdam, São Paulo en Mexico City. In 2016 lanceerde WDCD een ambitieus designuitdagingsprogramma dat de creatieve gemeenschap betrekt bij urgente maatschappelijke kwesties zoals het welzijn van vluchtelingen en klimaatverandering.
Over Secrid
Designersechtpaar Marianne van Sasse van Ysselt (mode) en René van Geer (industrieel ontwerp) vonden in 2009 de Secrid Cardprotector uit. Deze uitvinding veranderde de portemonneemarkt. Secrid-producten worden in zo’n 90 landen verkocht. Secrid onderneemt maatschappelijk verantwoord en werkt vanuit een holistisch perspectief. Daarom is Secrid B Corp gecertificeerd. Er wordt bewust gekozen voor kwaliteit en een lange levensduur. Samen met CO2-gecompenseerde productie in Nederland en samenwerking met sociale werkplaatsen vormt dat de basis voor duurzaamheid. Daarnaast investeert Secrid, door middel van haar Impact Fund, 1% van de omzet aan projecten die bijdragen aan hun missie: to drive the Industrial Evolution (‘beter’ producten, in plaats van ‘meer).