AB InBev maakt dit jaar de omslag van 18 miljoen plastic wegwerpbekers naar 660 000 herbruikbare bekers. Dit is de eerste substantiële aanpak in België op grote schaal om plastic wegwerpbekers uit de markt te halen. Dit initiatief kadert in de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van AB InBev. Uiteindelijk wil de brouwer voor 100% van haar producten herbruikbare of voor het merendeel gerecycleerde verpakking gebruiken tegen 2025.

De herbruikbare bekers vragen aanpassingen van alle betrokken spelers. De bekers moeten teruggebracht worden door de consument, schoon gemaakt en daarna opnieuw worden ingezet. “De bekers zijn getest en opnieuw getest. Met het huidige systeem kunnen we de kwaliteit van het bier en de voedselveiligheid garanderen,” zeggen zowel AB InBev als Ecocup, leverancier van de herbruikbare bekers.

 Tijd voor gedragsverandering

“De omslag naar een circulair systeem is een werk van maanden geweest. De implementatie is een complex proces en vergt een sterk engagement van zowel onszelf, als onze partners en de consument. We zien het als onze verantwoordelijkheid om iedereen mee te nemen in ons duurzaamheidsverhaal en een gedragsverandering te stimuleren,” zegt Richard White, Vice-President Duurzaamheid & Aankoop bij AB InBev.

“Ecocup is trots op deze nieuwe veelbelovende samenwerking met AB InBev. We willen een krachtig signaal geven om de kwestie rond éénmalige wegwerpbekers aan te kaarten en zijn geëngageerd om AB InBev te helpen in dit project om de mentaliteit en gewoonten van bedrijven en consumenten te veranderen. Refill not landfill: dat is onze missie waarvoor we willen worden erkend,” zegt Octave Pirmez van Ecocup.