Als je manieren vindt om water te besparen, ben je verzekerd van een duurzamer leven en bespaar je geld op jouw energierekening. En je kunt jouw steentje bijdragen om de planeet te verbeteren.

Water is een kostbare hulpbron. Eén die onze planeet uniek maakt, en nog belangrijker, bewoonbaar. Dus of je nu wel of niet te maken hebt met een tekort aan water, het is belangrijk om manieren te vinden om water te besparen voor een duurzaam leven. Bovendien bespaar je geld op jouw energie- en energierekening. Ongeveer 71 procent van het aardoppervlak is bedekt met water. 

Je kunt je dus afvragen: “Waarom zouden we water besparen?” Maar van al dat water is slechts 3 procent zoet water en het meeste zit opgesloten in ijs en gletsjers. En wat beschikbaar is voor gebruik, is niet gelijk verdeeld over de hele wereld. Water besparen is niet moeilijk. Het gaat om de kleine, dagelijkse dingen. Hier zijn een paar tips om thuis meer water te besparen

  1. Draai de kraan dicht als je hem niet gebruikt

Als je het water laat lopen terwijl je jouw tanden poetst of je scheert, verspil je gemiddeld 4 tot 5 liter water. Dat is ongeveer wat een gezin in Afrika op een hele dag verbruikt. In plaats daarvan kun je de gootsteen afsluiten tijdens het scheren en de kraan dichtdraaien tot het tijd is om te wassen.

  1. Laat je vaat eerst weken in warm water

Je vaat laten weken is effectiever dan schrapen in stromend water. Je bespaart water en een heleboel moeite.

  1. Laat je vaatwasser en wasgoed alleen draaien als ze vol zijn

Je vaatwasser en wasmachine kunnen elk maar liefst 10-15 liter water per cyclus gebruiken. Bij wasmachines gebruikt een ouder roerwerk model tot 40 liter water en een voorlader ongeveer 7 liter. Je krijgt dus meer waar voor je geld en bespaart water door minder volle ladingen te doen.

  1. Kort die lange douches in

Er gaat niets boven een lange, hete douche om je grijze cellen aan te wakkeren. Of een ontspannen bad aan het einde van een zware dag. We snappen het. Maar wat als je die extra minuten onder de douche zou kunnen inkorten? Of uw bad slechts voor de helft vullen in plaats van vol? Dat zou u kunnen helpen om niet alleen meer water te besparen, maar ook tijd en geld van verwarmings berekeningen.

  1. Gebruik energiezuinige, waterbesparende apparaten

Als lange douches uw ding zijn, kun je in plaats daarvan douchekoppen met een laag debiet installeren. Deze hebben meestal een lagere waterdruk en dus een lager waterdebiet, maar bieden toch een bevredigende douche. Je kunt ook kiezen voor Ultra Low Flush (ULF) toiletten. Deze gebruiken minder water per spoeling, maar zijn net zo effectief. Of een watertap van Brita bijvoorbeeld om efficiënt water te gaan drinken.

  1. Lekkende leidingen repareren

Als je alles hebt gedaan, maar jouw waterrekeningen zijn nog steeds hoog, kan lekkende sanitair het probleem zijn. Houd je energierekeningen goed in de gaten. En laat je sanitair controleren en repareren om waterverspilling tegen te gaan.

  1. Doe rustig aan met je sproeiers en tuinslang

Wanneer je het gazon besproeit, dien je ervoor zorgen dat je sproeisysteem alleen je gazon besproeit. Niet de oprit, het trottoir of jouw huis.

  1. Gebruik druppelirrigatie om jouw planten te besproeien

Tuinslangen en sproeiers kunnen je planten te veel water geven. Veel van dit water kan ook verloren gaan door verdamping en afvloeiing. Dus als je een kleine tuin hebt of weinig planten, probeer dan druppelbevloeiing. Zo krijgen je planten constant genoeg water.

  1. Hergebruik water voor landschapstuinen

In plaats van je fruit en groenten te wassen in stromend water, spoel ze in een kom met water. Dit water is niet ideaal om te drinken of voor persoonlijk gebruik, maar je kunt het gebruiken om jouw planten water te geven. Met kleine stappen kunnen we een groot verschil maken om ervoor te zorgen dat onze planeet gezond en bewoonbaar blijft.