De toekomst is groen, ook wat drukwerk betreft. Duurzaam drukwerk is drukwerk waarbij onze leefwereld zo min mogelijk wordt belast. Duurzaam drukwerk is daarmee een bewuste keuze. Een keuze die steeds vaker wordt gemaakt. In deze blog vertellen we je hoe je duurzaam drukwerk kunt bestellen.

Geef een positief signaal af met duurzaam drukwerk

Een duurzame keuze maken is niet alleen goed voor mens en milieu. Wanneer jij het duurzame aspect doorvoert in jouw bedrijfsvoering, geef je hiermee een positief signaal af naar de buitenwereld. Je laat hiermee zien dat je vooruit denkt, bezig bent met de toekomst. Er zijn verschillende manieren waarop je op een duurzame manier drukwerk kunt bestellen. We lichten ze hieronder uit.

#1 Kies voor milieuvriendelijk papier

Een manier om jouw visitekaartjes, briefpapier, folders, flyers en meer op een duurzame manier te laten maken is door deze op een milieuvriendelijk papiersoort te laten drukken. Denk hierbij aan een gerecycled papiersoort. De meeste drukkers bieden tegenwoordig zeker één (of meerdere) gerecyclede papiersoorten aan.

#2 Check hoe de drukker omgaat met het milieu

Je kunt drukwerk bestellen op milieuvriendelijk papier, maar als de manier waarop het drukwerk wordt geproduceerd heel belastend is voor het milieu, dan is dit natuurlijk heel tegenstrijdig. Achterhaal daarom hoe jouw drukker te werk gaat. Met wat voor inkten en materialen wordt er bijvoorbeeld gewerkt? Is er sprake van veel restafval?

#3 Kies niet voor kwantiteit, maar kwaliteit

Je kunt ook duurzame printkeuzes maken door niet voor kwantiteit te kiezen, maar voor kwaliteit. In de drukwerkwereld wordt veelal gewerkt met vaste staffels (aantal stuks). Dit betekent dat je vaak meer moet bestellen dan je eigenlijk nodig hebt. Op deze manier belast je het milieu dus meer dan nodig. Kies daarom voor digitaal drukwerk. Bij digitaal drukwerk kun je zelf het aantal stuks invullen wat je wilt ontvangen. Zo heb je altijd precies genoeg en hoef je geen grote hoeveelheid drukwerk weg te gooien.

#4 Bestel jouw drukwerk in batches

Bestel je met regelmaat drukwerk? Probeer dit in batches te bestellen. Op deze manier kan jouw drukwerk in één keer verzonden worden. Zo hoeft de koerier minder vaak voor jou te rijden en kan er tijdens de productie van jouw drukwerk het één en ander gecombineerd worden. Win-win dus!

#5 Kies voor een efficiënt ontwerp

Je kunt op een hele simpele manier het papierverbruik verminderen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een dubbelzijdig bedrukking i.p.v. een enkelzijdige bedrukking. Hetzelfde geldt voor het formaat van jouw drukwerk. Kies eens voor iets kleiner. Op deze manier kan de drukker jouw ontwerp vaker en dus efficiënter op het vel plaatsen.

We hopen je met bovenstaande te hebben geïnspireerd ook duurzame printkeuzes te maken. Zo moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn.