De medewerkers van een bedrijf zijn vaak de sleutel voor succes en het is dan ook zeker goed om deze groep mensen eens extra in het zonnetje te zetten. Dit kun je letterlijk doen door een bedrijfsbbq te organiseren. Dit kan op een verantwoorde wijze waardoor de wens om duurzaam te ondernemen intact blijft. In dit kader delen we dan ook 5 tips om op een verantwoorde manier een bedrijfsbbq organiseren.

Barbecueën met het bedrijf, het kan op verantwoorde wijze

Nu we zoveel aandacht besteden aan het milieu en de omgeving is het uiteraard niet de bedoeling dat de goede bedoelingen op dit gebied teniet worden gedaan door het organiseren van een grote bedrijfsbarbecue. Dit past zeker niet in de cultuur van een organisatie dat veel waarde hecht aan het duurzaam ondernemen. Gelukkig kan het barbecueën met het bedrijf op een verantwoorde wijze. Een duurzaam gedachtegoed hoeft geen belemmering te zijn voor een originele bbq party. Hieronder delen we 5 tips hoe een bedrijfsbbq op de meest verantwoorde wijze georganiseerd kan worden.

5 tips voor de organisatie van een verantwoorde bedrijfsbarbecue

  1. Let op het formaat bbq. Als je kiest voor een te grote bbq, duurt het niet alleen langer voordat deze op temperatuur is maar je hebt hier ook meer brandstof voor nodig. Hiermee is er uiteraard sprake van een hoop verspilling. Als je kiest om te barbecueën op een vuurschaal, heb je dit probleem minder. Je kunt hier bijvoorbeeld een driepoot boven zetten en een pan of grillplaat hieronder hangen. Bijkomend voordeel is dat vuurschalen zorgen voor sfeer, warmte en gezelligheid.
  2. Dat barbecueën een negatief effect heeft op het milieu, daar kunnen we niet helemaal omheen. Met betrekking tot de mate hiervan kunnen we wel een keuze maken. Barbecueën op hout of kool veroorzaakt veel rook en stoot meer CO2 uit. De keuze voor een bbq op gas of een elektrische barbecue is een “schonere keuze”.
  3. Laat iedereen zijn of haar eigen bord, bestek en glas meenemen. Is dat geen optie? Gebruik dan kartonnen bordjes en bestek uit suikerriet, bamboe of gerecycled karton.
  4. Stel een milieuvriendelijk menu samen. De vleesindustrie heeft een gigantische ecologische impact. Daarom is het goed om de vleesconsumptie wat in te tomen. In dit kader (en aansluitend op het eerste punt) zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Spaanse thema bbq waarbij je een grote paella pan aan een driepoot bevestigd. Vegetarische tapas maken het geheel helemaal af.
  5. Schenk biologische dranken. Er is zeer veel keuze in lokaal gebrouwen biertjes, biologische wijn of duurzame appelsap. Als je deze keuze pas later aan je gasten bekend maakt, is de kans groot dat een aantal mensen deze ecologische keuzes graag van je overnemen als ze genoten hebben van de eerlijke smaak die ze aangeboden hebben gekregen. Op deze manier lever je als organisatie ook indirect een bijdrage aan je omgeving.