Heb je wel eens van de term duurzame inzetbaarheid gehoord? Dat is een term die uit de HR komt. Hiermee wordt er gedoeld op de inzetbaarheid van personeel op lange termijn. Hoewel het normaal is om acht uur lang achter een bureau te zitten, is het niet erg goed voor het lichaam. Daarom kan het wijs zijn om te investeren in fitte werknemers. Gezond personeel heeft ook veel voordelen voor de werkgever. Het kan bijvoorbeeld leiden tot minder ziekteverzuim en energiekere werknemers. Er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je personeel fitter wordt. In dit artikel geven we je drie tips die je kunt toepassen om je personeel wat fitter en vitaler te maken.

Regel zelf kantoorfitness

Misschien is de eerste tip de makkelijkste tip: zelf kantoorfitness organiseren. Hiervoor hoeft er niet geïnvesteerd te worden in dure attributen of ruimtes. Je kunt al beginnen door een simpele en laagdrempelige routine samen te stellen. Dit kunnen lichte fitness oefeningen zijn, maar je kunt ook kiezen voor stretches en ademhalingsoefeningen tegen rug- en nekklachten. Plan bijvoorbeeld twee dagelijkse momenten van tien minuten in. Geef de medewerkers de ruimte om zich hiervoor in te schrijven. Laat deze sessie hosten door iemand die gepassioneerd is over sport. Stimuleer het personeel om zich aan te melden en zorg bovenal dat ze zich veilig genoeg voelen om deel te nemen aan deze bijeenkomsten. Een andere hele goede en simpele manier om je personeel te laten bewegen, is een dagelijkse wandeling inplannen. Geef je werknemers de ruimte om elke dag 15-20 minuten te wandelen.

Huur een personal trainer in

Sommige bedrijven kiezen ervoor om een personal trainer in te zetten. Deze trainer geeft op een vast moment in de week een fitness les. Je personeel kan zich aanmelden voor deze fitness lessen. Het voordeel aan deze techniek is dat je voorkomt dat het personeel het te ongemakkelijk vindt om deel te nemen. Op het moment dat je de ruimte hebt, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een bootcamp te organiseren. Je kunt ook kiezen voor andere vormen van sport: maak bijvoorbeeld een deal met de lokale sportschool of voorzie je personeel van (kick) bokslessen. Het is wijs om de behoefte te inventariseren. Op die manier voorkom je dat je investeert in iets wat helemaal niet goed in smaak valt. Blijf ook regelmatig peilen of je personeel nog steeds tevreden is met de sportieve activiteiten die ze krijgen aangeboden.

Stimuleer mensen om te sporten

De volgende tip is om mensen te stimuleren om meer te gaan sporten na werktijd. Hoewel die tien minuten op kantoor veel kunnen doen, is het niet voldoende voor een fit en vitaal lichaam. Sluit bijvoorbeeld een deal met de lokale sportschool, zodat je personeel daar voor een kleiner maandelijks bedrag terecht kan. Je kunt er zelfs voor kiezen, indien daar budget voor is, om als bedrijf een fitness budget vrij te maken. Er zijn ook andere manieren om mensen te stimuleren om meer te bewegen: laat bijvoorbeeld mooie katoenen tassen met bedrukking maken, deze tassen kunnen ze meenemen naar de sportschool. Deze tassen kun je laten bedrukken door bijvoorbeeld Maxilia. Een andere mogelijkheid is om je personeel aan te moedigen om vaker met de fiets naar kantoor te komen.

We hopen dat deze tips je inspiratie hebben gegeven om de focus te leggen op een gezonder kantoor.