Wil je graag duurzamer gaan leven, maar woon je in een huurhuis? Dan denk je waarschijnlijk dat je maar weinig kunt doen om jouw huis te verduurzamen. Niets is echter minder waar. Ook bij particulier huren of sociale huur zijn er talloze maatregelen die je kunt treffen om jouw woning een stuk duurzamer te maken. Wij geven 3 tips voor het verduurzamen van een huurwoning.

  1. Beter isoleren

Een duurzaam huis begint bij goede isolatie. Door muren, ramen, daken en vloeren goed te isoleren, blijft de warmte beter in de woning en wordt energie bespaard. Nu kun je bij particulier huren of sociale huur niet zomaar de muren, vloeren en daken isoleren, maar er zijn talloze manieren om de isolatie van het huis toch te verbeteren. Breng bijvoorbeeld tochtstrips aan bij deuren om de kou buiten te houden. Gebruik isolatiefolie bij radiatoren om de warmte te weerkaatsen en de verwarming effectiever te maken. En hang gordijnen voor alle ramen om de kou buiten te houden. Het zijn al deze kleine verbeteringen die het huis al een stuk energiezuiniger zullen maken.

  1. Waterbesparende maatregelen

Ook in een huurhuis kun je veel maatregelen treffen om water te besparen. Natuurlijk is het belangrijk om geen water te verspillen. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, douche niet te lang en sproei de tuin niet onnodig vaak. Je kunt echter nog veel meer water besparen met waterbesparende maatregelen. Met een waterbesparende douchekop spaar je zonder enige moeite een heleboel water uit tijdens het douchen. En een spoelstop op het toilet zorgt ervoor dat er precies genoeg water wordt gebruikt na een toiletgebruik. Het mooie is dat deze slimme innovaties gewoon verkrijgbaar zijn bij de bouwmarkt.

  1. Duurzame verlichting

De gloeilamp is al jaren niet meer in gebruik. Veel mensen zijn toentertijd overgestapt op de spaarlamp en maken hier nog steeds gebruik van. Maar wist je dat de spaarlamp allang niet meer de meest duurzame keuze is? Ledlampen zijn tegenwoordig verreweg de meest duurzame optie qua verlichting. Een Ledlamp gebruikt aanzienlijk minder energie en gaat bovendien ook nog eens veel langer mee. Vervang dus zoveel mogelijk lampen in huis door Ledverlichting om energie te besparen. En het spreekt natuurlijk voor zich dat je in een duurzaam huis de lampen niet aan laat staan wanneer dit niet nodig is. Blijkt dit toch lastig te zijn voor huisgenoten? Installeer dan slimme verlichting. Deze lampen gaan vanzelf aan en uit en zijn vaak op afstand te bedienen. Dat scheelt veel energie op de lange termijn.