Duurzaamheid staat bij steeds meer ondernemers hoog in het vaandel. Dit is uiteraard een goede ontwikkeling, want hierdoor kunnen we de opwarming van de aarde zoveel mogelijk vertragen. Heb jij je de laatste jaren nog niet echt om duurzaamheid bekommerd, maar wil je hier nu toch mee aan de slag? Dan vraag jij je misschien af hoe je dit het beste aan kunt pakken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk drie manieren om te investeren in de duurzaamheid van jouw onderneming op een rijtje.

1. Bedrijfspand isoleren

Wie zijn bedrijf wil verduurzamen, kan eens naar het bedrijfspand kijken. Als jouw bedrijf gevestigd is in een oud pand, is deze misschien amper geïsoleerd. Hier ondervind je vooral in de winter hinder van. De warme lucht trekt immers snel naar buiten, waardoor de verwarming overuren maakt. Dit is aan het einde van de maand ook terug te zien op je energierekening. Om ervoor te zorgen dat de warmte beter binnen blijft hangen, kun je het bedrijfspand isoleren. Sommige ondernemers isoleren alleen het dak, maar je kunt er ook voor kiezen om de muren mee te nemen. Hoe beter je het pand isoleert, des te minder snel warme lucht naar buiten trekt.

Isoleer je jouw bedrijfspand? Dan profiteer je hier niet alleen in de winter van. In de zomermaanden zorgt de isolatie er namelijk voor dat de warme lucht beter buiten blijft. Hierdoor is het binnen lekker koel, waardoor het er een stuk aangenamer is om te werken. Aan het isoleren van een bedrijfspand zijn weliswaar flink wat kosten verbonden, maar het is zeker de moeite waard. Je bespaart immers (flink) op de energierekening, waardoor je de investering vaak snel terugverdiend hebt.

2. Zonnepanelen plaatsen

Als jouw bedrijfspand goed geïsoleerd is, kun je hier misschien geen winst meer mee behalen. Toch zijn er nog genoeg andere manieren om te investeren in duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens of het mogelijk is om zonnepanelen te installeren op het dak van jouw bedrijfspand. Met behulp van deze panelen wek je zelf groene stroom op. Het gevolg hiervan is dat je minder ‘grijze stroom’ af hoeft te nemen en dat is een stuk beter voor het milieu. Heb je het geld niet om zonnepanelen te installeren? Schuif deze duurzame investering dan niet direct op de lange baan, want je kunt zonnepanelen voor een bedrijfspand financieren met een zakelijke lenin. Ook hier geldt weer dat je de investering vaak binnen een paar jaar terugverdient.

3. Machines en voertuigen vervangen

Werk je al jarenlang met dezelfde machines en voertuigen? Dan zit het er dik in dat deze niet bepaald duurzaam zijn. Wanneer je wilt investeren in verduurzaming, kun je overwegen om deze machines en voertuigen te vervangen door zuinigere exemplaren. Veel ondernemers ontbreekt het alleen aan de financiële middelen om dit in één keer te doen. Gelukkig kun je de aankoop van nieuwe machines en voertuigen zakelijk financieren. Dankzij zo’n lening is het toch mogelijk om de gewenste investering te doen. Iedere maand betaal je een gedeelte van het geleende bedrag terug, waardoor het voor de meeste ondernemers behapbaar is. Vergeet niet om van tevoren even een berekening te maken, zodat je dit ook zeker weet.