Op vrijdag 29 januari 2016 maakte Made Blue bekend 775 miljoen liter drinkwater te hebben gerealiseerd in ontwikkelingslanden door het water wat hier door bedrijven is verbruikt of bespaard in 2015 in gelijke hoeveelheid beschikbaar te maken op de plekken op aarde waar dat het hardst nodig is.

Water dat nodig is om kop cappuccino of reep chocolade te maken, of water dat wordt bespaard in schoonmaakprocessen wordt elders 1-op-1 beschikbaar gemaakt. Een liter voor een liter dus. “Telkens als iemand hier geniet van een verse jus d’orange of een hotelovernachting zorgt Made Blue tegelijkertijd voor evenveel liters schoon drinkwater in ontwikkelingslanden” aldus Machiel van Dooren, medeoprichter van Made Blue.

Wereldwijd kampen 2,7 miljard mensen met een tekort aan drinkwater. Voor 780 miljoen mensen is deze situatie permanent. Voor 3,5 miljoen mensen per jaar komt hulp te laat. Water staat aan de basis van gezondheid, naar school te gaan, te kunnen werken. “We realiseren ons nauwelijks hoeveel water wij gebruiken, ook in de keten. Voor die kop cappuccino is bijvoorbeeld al snel 10 liter drinkwater nodig geweest.”

Inmiddels wordt Made Blue gedreven door een groep van 27 bedrijven die samen drinkwater projecten mogelijk maken in Indonesië, Bangladesh, Ethiopië, Kenia en Senegal. Met 775 miljoen liter drinkwater kunnen meer dan 100.000 mensen nu een gezond bestaan opbouwen. De tijd die ze gebruikten om (vervuild) water te halen, gebruiken ze nu om te werken of naar school te gaan.

Desirée Eyck, Directeur Strategische Relaties van bedrijfscateraar Compass Group Nederland, is enthousiast over de samenwerking: “de waters en sappen die in onze restaurants in heel Nederland dagelijks over de toonbank gaan zorgen nu ook voor liters drinkwater elders op aarde. Wist je dat er tientallen glazen water nodig zijn om één glas jus d’orange te maken? Samen met Made Blue kunnen we daar niet alleen een goed verhaal over vertellen aan onze gasten, maar ook echt een verschil maken in ontwikkelingslanden!”

Over Made Blue

madeblueMade Blue spiegelt het waterverbruik – of juist de waterbesparing – van bedrijven hier met het duurzaam beschikbaar maken van drinkwater in ontwikkelingslanden: een liter voor een liter. Organisaties krijgen inzicht in hun watervoetafdruk en dragen bij aan beschikbaarheid van drinkwater in ontwikkelingslanden. Zie diverse voorbeelden online: www.madeblue.org

Made Blue is opgericht in 2014 als social venture, is B Corp gecertificeerd en werd afgelopen jaar genomineerd als Sprout Challenger. De “meterstand” staat sinds de start op meer dan 1,2 miljard liter schoon drinkwater voor ontwikkelingslanden.

Royal HaskoningDHV is partner van Made Blue.

Over de drinkwater projecten
Drinkwater projecten worden geïmplementeerd door Cordaid, Simavi, Max Foundation, World Vision en Amref Flying Doctors. Denk aan waterputten, filtersystemen en pijpleidingen. Aqua for All levert doorlopende controle en borgt dat de gedoneerde gelden de benodigde liters daadwerkelijk opleveren.

IMG_6151