Nederland moet fors inzetten op duurzame energie. De komende dertig tot veertig jaar moet er 200 miljard euro worden geïnvesteerd in de overgang naar een groene energievoorziening. Dat zei Hans de Boer in aanloop naar Prinsjesdag. De VNO-NCW-voorzitter vertelde gisterochtend bij WNL op Zondag over het NL Next Level-plan van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Duurzame energie moet

‘Investeren in duurzame energie moet, want dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs. Maar daar zit ook een enorme kans in voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid’, aldus De Boer. ‘Windparken moeten bijvoorbeeld worden aangelegd. Dan krijgen we schone energie. En die parken moeten ook onderhouden worden. Het huidige aantal windparken is pas het begin.’

Bedrijven staan te springen

Om de energietransitie te bekostigen moet de overheid jaarlijks zeven miljard uittrekken. Daar is volgens de ondernemingsorganisaties ook ruimte voor op de Rijksbegroting. Als de overheid het voortouw neemt dan kan er tot 2025 via een Nationale investeringsbank, van overheid en bedrijfsleven samen, zo’n dan 100 miljard euro aan privaat geld vrijkomen.
‘Bedrijven zoals Shell staan te springen om te investeren in de energietransitie, maar ze wachten op de overheid. Ze zeggen: laat nu eens zien dat het jullie menens is. Dan kunnen we stappen gaan maken’, aldus De Boer.

NL Next Level

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland presenteerden op 16 juni NL Next Level. Dit is een brede investeringsagenda die ervoor moet zorgen dat Nederland tot de economische wereldtop blijft horen. Want Nederland staat voor een groot aantal transities: fossiele energie gaat over naar duurzame energie, het tijdperk van de analoge informatie gaat over naar digitalisering, regionale oriëntatie maakt plaats voor mondialisering, de ‘wegwerp’-grondstoffeneconomie gaat naar circulaire economie, steden krijgen andere functies, maar mogen niet verloederen. Met NL Next Level  kan het nieuwe kabinet vanaf 2017 aan de slag, vinden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.