140 Vlaamse bedrijven worden op donderdag 24 oktober in de spotlights gezet voor het behalen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Een initiatief van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De bedrijven krijgen de erkenning omdat ze vorig jaar actie ondernomen hebben volgens de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, zoals het vergroenen van hun wagenpark, de vermindering van hun CO2-uitstoot of energieverbruik of de aanpak van de veiligheid van hun medewerkers. In totaal hebben de bedrijven bijna 2.500 duurzame acties ondernomen, wat een onderscheiding verdient.

Hier draait het allemaal om: de 17 doelstellingen, vastgelegd door de Verenigde Naties. De doelstellingen gaan van het aanpakken van armoede, tot het promoten van gezondheid op het werk of het vergroenen van het wagenpark.

“Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder. Een evaluatiecommissie gaat na of bedrijven de doelstellingen hebben gehaald”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw. “Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie jaar na elkaar succesvol een traject aflegt, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Een toperkenning voor elk bedrijf.” 

In totaal 140 bedrijven worden op donderdag 24 oktober gehuldigd. Samen hebben ze bijna 2.500 verschillende acties ondernomen. Ze krijgen een huldiging én certificaat in de Gateway Building, op de luchthaven van Zaventem.

“Het zijn allemaal heel verschillende projecten maar ze kaderen in de zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties. Maar niet alleen voor het imago engageren bedrijven zich. Klanten, leveranciers en werknemers verwachten almaar vaker van bedrijven dat ze producten en diensten in faire omstandigheden maken en leveren”, zegt Myriam Heeremans, coördinator van het VCDO-charter bij Voka vzw. “Als werkgeversorganisatie ondersteunt Voka bedrijven die werk willen maken van een meer duurzame bedrijfsvoering. We doen dit in samenwerking met CIFAL Flanders/UNITAR, het internationale trainingscentrum van de Verenigde Naties dat inzet op duurzaam management.”

Cruciale rol

De Verenigde Naties zijn zelf aanwezig op donderdag 24 oktober. “Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn de verantwoordelijkheid van iedereen. De VN is ervan overtuigd dat ook ondernemingen een belangrijke rol spelen in de realisatie van deze doelstellingen”, zegt Marian Blondeel, Hoofd van de Benelux & EU-desk, Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties. “Bedrijven die ze in hun strategisch plan verweven, bouwen zo mee aan een duurzame toekomst.”

Deloitte Belgium is zo één van die bedrijven. Op de Dag Duurzaam Ondernemen lichten ze hun actieplan toe. “Duurzaam ondernemen is van fundamenteel belang in onze bedrijfsstrategie”, zegt Piet Vandendriessche, CEO Deloitte Belgium. “Zo zetten we bijvoorbeeld in op multimodale mobiliteitsoplossingen voor onze werknemers, aangepast aan hun individuele noden, en hebben we ons geëngageerd om de CO2-uitstoot met 25% te verminderen tegen 2021. Ik ben ervan overtuigd dat we als ondernemers onze verantwoordelijkheid moeten opnemen en een verschil kunnen maken voor een betere, duurzamere toekomst voor de komende generaties.”

Op de Dag Duurzaam Ondernemen zal ook Philippe Weiler van Lidl Supermarktketen als keynote spreker nieuwe plannen komen toelichten.

Ontdek welke bedrijven deelnemen en welke acties ze hebben ondernomen.

Het volledige programma van de Dag Duurzaam Ondernemen vindt u hier terug.