Bijna honderd topbestuurders nemen op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, afscheid van hun eigen auto om tien dagen lang het Low Car Diet te volgen*. Vorig jaar volgden tien topbestuurders voor het eerst het autodieet. De bestuurders hebben dit jaar ook collega’s ingeschakeld, zodat in totaal bijna 400 mensen op autodieet gaan. Zij mogen zich tien dagen lang verplaatsen met deelauto’s zoals SnappCar en Greenwheels, trein, bus, tram, elektrische scooter, (OV)-fiets of gebruikmaken van flexibele werk- en vergaderplekken.

Een gemiddelde bedrijfsauto staat 23 uur per etmaal stil en vormt een relatief hoge kostenpost voor veel organisaties. Marjan Minnesma van Urgenda: “Het Low Car Diet is een speeddate met de nieuwe mobiliteit, om achter elkaar snel meerdere nieuwe vervoersoplossingen uit te proberen. Het werkt heel verfrissend. Delen en lenen is duurzaam en levert nieuwe inzichten op.”

Start in Amersfoort
Op donderdag 10 oktober 2013 gaat het Low Car Diet officieel van start op het stationsplein in Amersfoort. Om 9.00 uur leveren deelnemende topbestuurders hun autosleutel in bij directeur Marjan Minnesma van Urgenda. Zij kunnen hun weg vervolgen met e-scooters, (OV-)fietsen en deelauto’s die klaar staan, voor het openbaar vervoer kiezen of een vergader- of werkplek gebruiken.
Tijdens het LowCarDiet worden de bijna 400 deelnemers gevolgd en delen ze ervaringen op social media met de twitter hashtag #LowCarDiet. Elke dag verschijnt er een nieuw blog van één van de deelnemers op de website www.lowcardiet.nl. Op zondag 20 oktober krijgen de topbestuurders hun autosleutels terug.

Dertig topbestuurders aanwezig bij de start
In Amersfoort starten de bestuurders, waaronder Vincent Weijers, directielid van Unilever Benelux; Christa Beaufor, Manager Business Management van ABN AMRO; Radboud Van Hal, inkoopdirecteur van Achmea; Thomas Heerkens, algemeen directeur van Landal Green Parks; Lidewij de Haas, Directeur Divisie Milieu & Ruimte van Arcadis; Karina van den Berg Chair at RBS; Chris Kuijpers, Directeur Generaal van het Ministerie Infrastructuur, Vincent Lokin, Bestuurslid van de Rabobank Foundation & Milieu en Bob van der Wal, voorzitter van de MHP Vakcentrale.

Nieuwe mobiliteit
Organisaties met de meeste deelnemers kunnen tien dagen een luxe elektrische Tesla-S winnen of een hele dag treinen met een eigen trein en machinist. Na het Low Car Diet motiveren de deelnemers hun collega’s om ook 10 dagen kennis te maken met nieuwe mobiliteit. De nieuwe, duurzame mobiliteit van delen, lenen en flexplekken zijn goedkoper, zorgt voor minder uitstoot en geeft ruimte op de weg en in de stad. Het Low Car Diet is makkelijk gemaakt: één kaart geeft toegang tot vele vervoer- en vergaderopties. Low Car Diet is een samenwerking van Urgenda met Arriva, Connexxion, Greenwheels, GVB, de Nederlandse Spoorwegen, Qbuzz, Regus, SnappCar en Veolia.

Urgenda
Initiatiefnemer Urgenda is de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland met het motto Samen Sneller Duurzaam. Met succesvolle en concrete initiatieven zoals de Dag van de Duurzaamheid en Low Car Diet worden koplopers in duurzaamheid in het zonnetje gezet.