Wat heeft u gedaan om te verduurzamen? En welke tips heeft u voor andere ondernemers? Kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland vroeg het aan de bedrijven uit haar netwerk en ontving vele reacties. De 100 beste tips zijn nu beschikbaar op www.mvonederland.nl/tips.

Direct aan de slag met MVO
Op de lijst staan praktische tips waar ondernemers direct mee aan de slag kunnen. Van tips voor het verduurzamen van HR en inkoop, tot huisvesting en communicatie. Een greep:
  • Geef medewerkers een mobiliteitsbudget in plaats van een leaseauto. Dit stimuleert het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen.
  • Laat niet alleen de oudere medewerkers de jongere mentoren, maar ook andersom. De jongere medewerker brengt weer skills mee, waar de oudere medewerker van kan leren zoals social media, pc-gebruik en digitale fotografie.
  • Kijk eens naar de afvalstromen van uw bedrijf. Gescheiden afval kan weer als grondstof voor nieuwe producten dienen. Zorg ook voor afvalbakken voor de verschillende afvalstromen.
Van een laagdrempelige eerste stap…
“MVO is vaak heel logisch, heel praktisch en heel voor de hand liggend” zegt Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. “Niets staat ondernemend Nederland nu nog in de weg om aan de slag te gaan met het verbeteren van de bedrijfsresultaten terwijl er tegelijkertijd gewerkt wordt aan een betere en meer duurzame wereld.” 
 
… naar een strategisch MVO-beleid 
Lageweg benadrukt dat er meer nodig is om echt het duurzame verschil te maken. “De MVO-tips helpen bij een vliegende start met MVO. Het duurzame verschil maak je wanneer je de verschillende MVO-acties met elkaar verbindt en je richt op de MVO-acties die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Een strategisch MVO-plan helpt hierbij.”

Achtergrond
‘Hoe start ik met MVO?’ is één van de meest gestelde vragen aan MVO Nederland. Het antwoord op deze vraag ligt in het stap-voor-stap opzetten van een MVO-beleid. Veel ondernemers starten met laagdrempelige MVO-acties en maken vervolgens een MVO-beleid. Daarom riep MVO Nederland in juli en augustus alle ondernemers in haar netwerk op om tips te delen. Het resultaat is vanaf vandaag – Duurzame Dinsdag – beschikbaar op www.mvonederland.nl/tips