Vandaag vindt de kick-off van de Sustainability Challenge 2015 plaats. Honderd studenten en starters gaan de komende maanden de strijd aan om oplossingen te bedenken voor actuele duurzaamheidsvraagstukken bij vijf Nederlandse topbedrijven. De transitie naar duurzaamheid is in het bedrijfsleven in volle gang. Eneco Groep, VolkerWessels Telecom, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), ProRail en Cofely roepen de hulp in van de nieuwe generatie studenten en starters om met hun frisse blik en creatieve inzichten duurzame vraagstukken op te lossen.

Het Nationaal Sustainability Congres is partner van de Sustainability Challenge. Op het congres (3 november in Spant! te Bussum) zullen de finalisten zich presenteren en hun presentaties aanscherpen met behulp van de inbreng van het publiek.

Eneco Groep

Eneco Groep kiest voor 100% duurzaam, in nauwe samenwerking met haar klanten en partners. Dat ligt in de missie ‘Duurzame energie voor iedereen’ verankerd. In het mkb-segment zit nog veel ruimte voor groei in duurzaamheid. Eneco Groep heeft verschillende tools die het mkb kan helpen besparen.Marc van der Linden, Raad van Bestuur van de Eneco Groep: “Wij zoeken studenten en starters die met een open blik kijken naar het mkb als ondernemer. Juist daar zit eigenlijk de meeste innovatie.” 

VolkerWessels Telecom

Duurzame en ‘slimme’ steden zijn hard nodig en technisch realiseerbaar, maar de businesscase van ‘connectiviteit’ vormt nog een uitdaging. Daarom roept VolkerWessels Telecom de hulp van de nieuwe generatie in. Lars van der Meulen, manager duurzaamheid: “In de stad van de toekomst is de kwaliteit van leven onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid, dus moeten we toe naar duurzame businessmodellen. Juist studenten en starters kunnen ons hier goed bij helpen.”

HHNK

Kunnen de sloten, dijken, gemalen en stuwen die Noord-Holland veilig en droog houden ook energie opwekken? HHNK’s Marieke Ritzema: “We zijn op zoek naar nieuwe ideeën die ons helpen bij de energietransitie. Een vernieuwend businessmodel, voor een nog duurzamer waterschap! We laten ons graag verrassen door de studenten en starters, voor wie duurzaamheid vanzelfsprekend is.” 

ProRail

Met 403 treinstations in heel Nederland en 7.000 km spoor in beheer, heeft ProRail een enorme impact op de openbare leefomgeving. Gerard Oldemonnikhof van ProRail: “Wij willen studenten en starters de mogelijkheid geven om grote invloed op onze business uit te oefenen door een duurzaam, innovatief en creatief lichtconcept neer te zetten voor deze 403 stations.”

Cofely

Cofely gaat steeds meer circulaire diensten aanbieden. Als klant koop je dan geen lamp, maar licht. Cofely’s Hero Boonstra: “Wij verkopen geen producten, maar prestaties. De klant betaalt voor het gebruik, dus bepaalt de prestatie van het product de waarde. Zo stimuleer je duurzame keuzes bij het kiezen van oplossingen. We zoeken nieuwe ideeën die we volgens dit concept kunnen aanbieden.”

 >> bekijk ook de videopitches van de bedrijven

Kick-off en vervolgprogramma

De honderd studenten gaan twee maanden lang hard aan het werk met de uitdagingen van de vijf bedrijven, onder andere in het Expertise Lab op de Universiteit Utrecht. Collegevoorzitter Marjan Oudeman: “De UU zet in op (academische) vorming van studenten. De wereld kent complexe uitdagingen en dat vraagt om creativiteit, oplossingsgerichtheid en ondernemerschap. Fantastisch dat studenten, onze nieuwe generatie, kunnen laten zien hoe zij omgaan met duurzaamheidsvraagstukken. Hopelijk zien we daar straks ook in de praktijk veel van terug.”

Lukt het de teams inderdaad om op een nieuwe manier naar ‘business as usual’ te kijken? Uiteindelijk wint één team en één bedrijf: het concept met de meeste potentie om duurzame impact te realiseren.

>> bekijk hier het volledige programma

 

SustainableMotion

De Sustainability Challenge is een initiatief van SustainableMotion, een innovatief projectbureau dat de kennis van een nieuwe generatie inzet als antwoord op vragen van de toekomst. Het is de derde keer dat SustainableMotion de challenge organiseert.

>> Bekijk hier de terugblik op vorig jaar.

Deelnemende partners

Naast de bedrijven zijn deze partners betrokken:

Universiteit Utrecht, EY, gemeente Utrecht, gemeente Rotterdam, Morgen, Resource, Het Groene Brein, De Kleine Consultant, Nationaal Sustainability Congres.