Reijnders Transport heeft een innovatieve batterijoplossing geïmplementeerd om zowel piekbelastingen in het energieverbruik te managen als om actief te profiteren van de dynamiek op de energiemarkt. De slimme batterij 215 kilowattuur en 100 kilowatt ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Boltainer, gespecialiseerd in duurzame batterijoplossingen, biedt een oplossing voor netcongestie en maakt het bedrijf flexibeler in het beheer van zijn energieverbruik.

Automatisch bijspringen bij pieken

De batterij springt automatisch bij wanneer het energieverbruik de grens van het gecontracteerde piekvermogen nadert. Een deel van de capaciteit, minimaal dertig procent, blijft daarbij altijd gereserveerd. “Het systeem stelt ons in staat om pieken effectief op te vangen en zorgt voor een soepel energieverbruik,” zegt Marco Verbruggen, verantwoordelijk voor facilitaire zaken bij Reijnders Transport.

Actief profiteren van marktschommelingen met Boltainer

De batterij wordt aangestuurd door Boltainer, dat met slimme AI-technologie het energieverbruik optimaliseert. De samenwerking begon al eerder, na een proef waarbij zonnepanelen bij negatieve stroomprijzen tijdelijk werden uitgeschakeld. De samenwerking werd voortgezet met de implementatie van de slimme batterij. “Ik kan dagelijks zien wat we verdienen of moeten betalen”, aldus Verbruggen. “Gisteren zagen we om 12 uur een teruglever prijs van 2,50 euro per kWh – zo hoog hebben we het nog niet eerder meegemaakt.”

Toekomstige uitbreidingsplannen voor batterijcapaciteit

Reijnders Transport onderzoekt de mogelijkheid om het batterij- en zonne-energiesysteem in de toekomst verder uit te breiden. “We willen eerst de resultaten van de huidige installatie afwachten”, legt Verbruggen uit. “Als we zien dat het systeem zich rendabel bewijst, overwegen we de toevoeging van twee of drie extra batterijen, wat een totaal van 860 kW zou opleveren. Als handelsonderneming zijn we altijd alert op kansen om in te spelen op marktdynamiek en optimalisatie van onze energiebehoeften. We handelen veelal in kolen, dus het is voor ons belangrijk om in de toekomst flexibel te blijven en kostenefficiënt te opereren.”