Vooropgesteld: vrijwel niemand heeft baat gehad bij corona. Ironisch genoeg heeft de pandemie gelukkig wel een aantal voordelen gehad voor Moeder Aarde. Op welke vlakken is dat eigenlijk te merken? We gaan er in dit artikel dieper op in, maar stippen eveneens aan welke keerzijde sommige van die ontwikkelingen hadden.

Minder transportbewegingen en (zakelijk) stroomverbruik

Evenementen die niet meer door konden gaan, winkels en horeca die niet bevoorraad werden en lege kantoren: er werd niet alleen minder stroom verbruikt, maar ook minder brandstof. De weg werd voornamelijk bevolkt door koeriers – die branche kreeg het wel gigantisch druk – maar het aantal bezorgingen van pakketten weegt nog steeds niet op tegen de dagelijkse files zoals we die gewend waren. Vanzelfsprekend steeg het stroomverbruik thuis wel, met name in de koude maanden. Computer en verwarming aan, vaker koffie zetten, de tv voor het achtergrondvermaak en ga zo maar door.

Online entertainment

Zo’n beetje het complete leven werd omgezet in online bezigheden. Werken, samenzijn en zelfs uitgaan. Concerten en voetbalwedstrijden werden gestreamd in plaats van bijgewoond. Voor de spanning van het gokken ging men ook online. Op deze uitgebreide website vinden mensen tips waar het beste op wedstrijden gegokt kan worden en welke casino’s betrouwbaar en legaal zijn. Kanttekening bij het massale internetgebruik: de datacenters ronkten harder dan ooit.

Omzet kringloopwinkels gestegen

Menig kringloopwinkel kreeg het druk omdat om diverse redenen gezocht werd naar goedkope spullen. Vanzelfsprekend door geldgebrek, maar ook door bewustwording. Bovendien besloten veel mensen hun interieur op de schop te gooien, waardoor kringloopwinkels bevoorraad werden met ‘nieuwe’ koopwaar. Anderen profiteerden hiervan. Kringloopwinkels maakten al voor corona een opmars, het stoffige imago was al opgepoetst door allerlei tv-programma’s en influencers, maar door corona nam het recyclen van gebruikte spullen een behoorlijke vlucht.

De natuur in

Een op de drie Nederlanders wil sinds de coronacrisis duurzamer leven, twee van de drie denken dat ze aan een betere leefwereld kunnen bijdragen, meldde Milieu Centraal al in 2020. Die bewustwording is waarschijnlijk deels ontstaan omdat er voor het nodige vermaak weinig anders op zat dan een wandelingetje of fietstocht te maken. Dat veel mensen om die reden een hond ophaalden bij het asiel, en deze later net zo makkelijk weer afdankten, is dan helaas weer minder positief. Afgezien daarvan zag men al wandelend en fietsend de schoonheid van de natuur en beseften veel mensen hoe belangrijk deze is.