Partnernieuws Neleman Organic Vineyards

We kunnen niet wachten

Het klimaatrapport van de VN is luid en duidelijk. De aarde warmt op. Willen we de ongekend snelle klimaatverandering afremmen, dan moeten we nú iets doen. We kunnen niet wachten. Het goede nieuws is dat elk klein dingetje helpt. Want kleine dingen tellen bij elkaar op. Ze zorgen voor een andere manier van denken, en overtuigen zo uiteindelijk ook grote energieverbruikers van een nieuwe koers.

Werken aan een mooiere wereld

Bij Neleman hebben we niet op het klimaatrapport gewacht. We zijn 7 jaar geleden al begonnen. We maken wijnen die 100% biologisch zijn. Dat doen we met liefde, met nieuwe technieken, met gevoel voor design én met een boodschap: drink biologische wijn. Want biologische wijnbouw, zonder gif en toevoegingen, levert fantastische wijnen op, jubelende recensies, fanmail van klanten, maar vooral een mooiere wereld. We werken aan de oogst van 2021, maar ook aan die van 2043 en 2051. We doen er alles aan om CO2-neutraal te worden of nog beter, CO2-negatief.

Complete keten in eigen hand

Voor onze wijn gebruiken we lokale druiven, die zijn sterk omdat ze al decennialang op dezelfde plek staan. We planten bloemen in en om de wijngaarden, en zorgen voor biodiversiteit en een gezonde bodem. We werken zonder gif en voegen in de wijnkelder niets toe. Omdat we de wijn klaren met plantaardig verkregen eiwit en geen kippeneiwit, gelatine of vislijm, is onze wijn ook vegan. We kiezen voor duurzame oplossingen zoals de green cap capsule en papieren seal. En uiteraard natuurkurk. We rijden zoveel mogelijk elektrisch en werken met duurzame bezorgpartners.

Er is zoveel dat je kunt doen

Door onze wijn te drinken – of die van anderen met dezelfde ideeën als wij – zet je een belangrijke stap. Naar meer biologisch wijnareaal (dat is namelijk wereldwijd nog maar 3%). Mede-eigenaar van Neleman worden kan ook. Samen met enkele duizenden wijnliefhebbers/investeerders werken we aan snellere verduurzaming.

Kijk op www.neleman.org/community voor meer info.

Zo investeren we in:

  • Het maken van nog meer biowijnen, niet alleen in ons eigen wijnhuis in Valencia, maar ook in Frankrijk, Italië en Spaanse topregio’s als Rioja, Ribéra en Navarra.
  • Het behoeden van nog meer lokale, zeldzame druiven voor uitsterven.
  • Samen met CarbonCloud – die je vast kent van Oatly – brengen we onze CO2-uitstoot in kaart. En werken we aan concrete vervolgstappen: we blijven onze uitstoot compenseren, maar we willen vooral reduceren en over een paar jaar CO2-negatief zijn.
  • We gebruiken altijd natuurkurk als flesafsluiting. De kurken zamelen we ook weer in voor hergebruik (als grondstof voor onder meer isolatie en meubelcoating.
  • We gebruiken green cap capsules op de fles: met niet drie, maar slechts 1 laag aluminium!
  • We gebruiken geen plastic, maar een papieren verzegeling.
  • We planten bomen in het nationaal park waar onze wijngaarden liggen.
  • We plaatsen zonnepanelen op het dak van ons wijnhuis.
  • We zetten elektrische heftrucks en elektrisch vervoer in.

Maar vooral blijven we lekkere, toegankelijke en betaalbare biologische wijnen maken. Proef. En je merkt het vanzelf. De wereld wordt mooier met elke slok.