Uit onderzoek van HelloFresh blijkt dat een derde van de Nederlanders de luchtvaart als grootste vervuiler ziet, terwijl de voedselproductie wereldwijd bijna een derde van alle broeikasgasuitstoot veroorzaakt – ruim 13 miljard ton CO₂-equivalent. Tegelijk maken zes op de tien zich zorgen over de toekomst van ons eten. Gelukkig staat 27% al open voor verandering. Echte impact begint op het bord: met duurzame ingrediënten. HelloFresh kijkt alvast in de toekomst, onderzocht hoe we samen de stap kunnen maken naar groener én smaakvoller eten, en schetst het voedsellandschap in 2050 met drie internationale experts.

Overstap naar duurzaam eten

Hoewel het bewustzijn groeit, is het omzetten daarvan in dagelijkse keuzes nog een uitdaging. Kosten vormen voor 57% van de ondervraagden de grootste belemmering. Daarnaast geeft 31% aan onvoldoende informatie te hebben over wat duurzame opties zijn, en 30% weet niet precies wat ‘duurzaam’ eigenlijk betekent. Om de verandering te stimuleren, vragen mensen om betere toegang tot milieuvriendelijke producten (29%) en betaalbare, duurzame recepten (29%).

Toekomst van voedsel

Ondanks de huidige uitdagingen verwacht meer dan 60% van de Nederlanders dat hun eetpatroon in 2050 flink zal veranderen. Velen voorzien een verschuiving naar plantaardig eten en gekweekt vlees (32%), AI-gestuurde maaltijden die zijn afgestemd op individuele gezondheidsbehoeften (11% algemeen; 18% onder 18–24-jarigen) en een terugkeer naar traditionele, lokaal geproduceerde voeding (23%). Tegelijk denkt een kwart (24%)—vooral 33% van de babyboomers—dat ons dieet grotendeels hetzelfde zal blijven.

Smaken van morgen

Wat staat er straks op het menu, en waar zijn Nederlanders écht bereid zich aan te wagen? Als het gaat om een bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem, is dit wat consumenten zeggen:

• Nederlanders tonen steeds meer interesse in vleesvervangers (36%) en plantaardige zuivelalternatieven (28%).
• Minder bekende granen zoals teff en fonio (26%), evenals zeewier (25%), winnen ook aan populariteit.
• Gekweekt vlees spreekt vooral mannen aan (22%), meer dan vrouwen (16%).
Tegelijkertijd stuiten sommige producten op weerstand:
• Bijna de helft (49%) van de Nederlanders wil absoluut géén insecten opnemen in hun dieet, gevolgd door paddenstoelen (45%), eendenkroos (34%) en algen (33%).
• Opvallend, zeker gezien de recente goedkeuring van eendenkroos door de Europese Unie als voedselbron voor mensen.

Lees hier de top 10 voorspellingen van hoe ons avondeten eruitziet in 2050.