Mei plasticvrij is in volle gang en Naïf heeft goed nieuws! Sinds de lancering van de plasticvrije billendoekjes in 2020 heeft het babyverzorgingsmerk samen met hun klanten meer dan 4 miljoen PET-flessen bespaard. Hoera voor duurzaamheid en een schonere wereld!

Billendoekjes: je kunt bijna niet zonder tijdens die eerste levensjaren van een kind. Alleen zitten ze vaak boordevol polyester en viscose, wat eigenlijk gewoon dure woorden zijn voor plastic. Een pakje billendoekjes bevat bijna net zoveel plastic als 2 PET-flessen. Gemiddeld gebruikt een ouder per kind zo’n 14.000 billendoekjes, wat neerkomt op ongeveer 280 pakjes billendoekjes en zo’n 475 plastic flessen. Dat is een enorme berg plastic die uiteindelijk in het milieu terechtkomt. Niet zo fijn!

Rivieren

Plastic billendoekjes zijn het ‘perfecte’ voorbeeld van wegwerpplastic. Onderzoek van de Nederlandse NGO Schone Rivieren laat zien dat 21% van al het afval dat in Nederlandse rivieren en oevers wordt gevonden, bestaat uit vochtige doekjes. Gemiddeld worden er 12 doekjes per 100m² gevonden, wat schade veroorzaakt aan het milieu en het waterleven.

Als we op deze manier doorgaan, zal er tegen 2050 maar liefst 12 miljard ton plastic in vuilnisbelten belanden. Dat is gelijk aan 35.000 Empire State Buildings! Bovendien zal er tegen die tijd meer plastic in de oceanen drijven dan vissen zwemmen. Een schrikwekkende gedachte, toch?

4 miljoen flessen

Maar we kunnen het beter doen. En dat is precies waarom Naïf in 2020 de eerste plasticvrije billendoekjes in Nederland heeft gelanceerd. Sindsdien hebben ze, samen met hun klanten, meer dan 4 miljoen PET-flessen bespaard! De doekjes zijn gemaakt van houtpulp. Deze VeocelTM-vezels worden op duurzame wijze geproduceerd van hout uit duurzame bossen. Waarbij ook nog eens minder CO2 wordt uitgestoten. Win-win dus!

Industrie veranderen

En het leukste? Andere merken zijn gevolgd: inmiddels is 20 procent van de billendoekjesmarkt plasticvrij. Goed nieuws, want zo wil Naïf de industrie veranderen. Maar om écht verschil te maken, moet je altijd een stap verder gaan. Waar de meeste merken viscosevezels gebruiken, kiest Naïf voor het duurdere lyocell als grondstof. Beide materialen worden gemaakt van houtpulp en zijn biologisch afbreekbaar, maar lyocellvezels hebben geen chemisch proces nodig zoals viscosevezels. Dit betekent dat er minder (schadelijke) oplosmiddelen en water worden gebruikt en verspild. Kortom, kiezen voor lyocell heeft minder impact op het milieu.