Vandaag maakt ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, de finalisten bekend die kans maken op de ASN Bank Wereldprijs 2018. Per thema zijn er twee kanshebbers die tegen elkaar strijden om de prijs. Op woensdagavond 14 november wordt de ASN Bank Wereldprijs 2018 uitgereikt aan de drie winnaars. Daarnaast maken alle zes de finalisten kans op de publiekprijs. Tussen 5 november en 14 november (12:00 uur) kan iedereen online een stem uitbrengen voor zijn of haar favoriete kandidaat op www.voordewereldvanmorgen.nl.

De onafhankelijke jury verdeelt tijdens de finale een geldbedrag van 40.000 euro over de drie winnaars. De winnaars ontvangen minimaal 8.000 en maximaal 20.000 euro. De jury bepaalt de hoogte van de individuele prijzen door te kijken naar wat de onderneming nodig heeft om de volgende stap te zetten.

Finalisten

In deze laatste ronde zijn nog zes ondernemers in de strijd. De finalisten per categorie zijn:

Mens & Samenleving

CEMBA (Zuid-Holland, Leiden) produceert comfortabele matrassen voor de groeiende vluchtelingenstroom in Bangladesh. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier met het restafval uit de vervuilende textielindustrie van het land.

Proud Breast (Overijssel, Deventer) ontwikkelde de Qup: een betaalbare externe borstprothese voor vrouwen met een geamputeerde borst. De lichtgewicht Qup geeft, in tegenstelling tot de huidige silicone prothese, meer draagcomfort en past in reguliere lingerie.

Natuur & Milieu

Fairf (Zuid-Holland, Rotterdam) heeft met een duurzame muurverf een kleurrijke samenleving voor ogen. De verfproductie heeft een minimale impact op het milieu en bevat gerecycled sloophout als belangrijkste ingrediënt.

The Ketchup Project (Noord-Holland, Amsterdam) wil de voedselketen veranderen met eerlijke ketchup van zongedroogde resttomaten. Het milieuvriendelijke concept gaat voedselverspilling tegen en zorgt voor betere inkomsten voor boeren in Kenia.

Klimaatbescherming

Qlayers (Zuid-Holland, Delft) heeft een technologie uitgevonden om microstructuren te printen, zoals de haaienhuidstructuur. De aanbreng van deze coating op een vliegtuig, trein of schip vermindert de wrijvingsweerstand, bespaart brandstof en verkleint de CO2-uitstoot.

MAKUS (Noord-Holland, Amsterdam) ontwikkelt design inductieplaten en speelt in op het aardgasvrij maken van woningen en de overgang naar elektrisch koken. De inductieplaten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd en gemaakt van organische inkten.

 

Voor meer informatie: www.voordewereldvanmorgen.nl/wereldprijs