Symposium Circulaire Economie Roermond

Wanneer

30/09/2016    
11:00 - 16:00

Waar

ECI cultuurfabriek
ECI 13 , Roermond, 6040 AD
Symposium Circulaire Economie Roermond

Op 30 september organiseert Rotary Roermond Maas en Roer het Symposium Circulaire Economie. Deze dag zal in het teken staan van de circulaire economie, inspiratie & kennis. De deelnemers zullen op een interactieve manier worden geïnformeerd en gemotiveerd over de kansen van de circulaire economie. Het symposium vestigt de aandacht op het belang van energie uit herbruikbare bronnen, zoals zon en wind, in deze regio. Naast bekende CEO’s van koplopers op dit gebied, spreken Ruud Koornstra (oprichter Tendris) en Herman Wijffels (hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering) over de uitdagingen van de ‘kringloopeconomie’.

De opbrengst van dit symposium wordt gedoneerd aan een waterproject in Indonesië en het Toon Hermans Huis Roermond. De kwaliteit van water is slecht in Indonesië en de sanitaire voorziening zijn gebrekkig of ontbreken in het geheel. De centrale overheid laat de aanleg en beheer van nutsvoorzieningen over aan de lokale overheden, die door gebrek aan geld en kennis niet in staat zijn om voor verbetering van de situatie te zorgen. Rotaryclub Roermond maas en Roer zet zich in voor schoon drinkwater en sanitatie in het gebied.

Het Toon Hermans Huis Roermond is een inloophuis voor mensen – jong en oud – die met kanker worden geconfronteerd en hun naasten. Het is een bijzondere ontmoetingsplaats; de deur staat voor iedereen wagenwijd open.

Circulaire economie in Nederland

Nederland moet vanaf 2016, het jaar dat Nederland voorzitter van de EU is, een hotspot zijn voor circulaire economie. Dat zegt prins Carlos de Bourbon de Parme namens een coalitie van invloedrijke Nederlanders uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap. Daarmee nodigt Nederland andere Europese landen uit om te profiteren van de voortrekkersrol die de Nederlandse nationale en lokale overheden en het bedrijfsleven op het gebied van circulaire economie speelt. Prins Carlos, twee jaar geleden aanjager van het Nationale Energie Akkoord, voert deze missie aan.

Kansen voor het zuiden van Nederland

De nadruk van de circulaire hotspot in Nederland, ligt geografisch gezien vooral in het noorden van Nederland. Er is het bedrijventerrein Park 2020, geïnspireerd door de cradle-to-cradle principes en de ontwikkeling van het circulaire deelgebied van Schiphol trade park; The Valley. Dat is voor het zuiden van Nederland een uitgelezen kans om ook in deze regio de aandacht te vestigen op alle kansen die er zijn. Zeker als Brainport Network Regio, de derde economische motor van Nederland.

Meer informatie en aanmelden

Kaart wordt geladen...