NE21: Het Verkiezingsdebat

Wanneer

25/01/2021    
16:30 - 18:30

Waar

Online webinar
Online, Online
Online webinar
NE21: Het Verkiezingsdebat

Om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in 2030 te halen, moeten we op vrijwel alle thema’s versnellen. Een groeiende groep mensen staat te springen hieraan bij te dragen – van jong tot oud, van ondernemer tot werknemer, van links tot rechts. Wat ze verbindt, is dat ze tempo willen maken op weg naar de nieuwe economie. Velen van hen hebben dit ongeduld aangegrepen om zich kandidaat te stellen als Minister van de nieuwe economie – meer dan 200 mensen strijden om deze felbegeerde rol. Een rol die richting de Tweede Kamerverkiezingen 2021 een oproep moet gaan doen aan de politiek voor toekomstbestendig beleid. En gezien het belang van die verkiezingen voor het behalen van de ontwikkeldoelen, staat NE21 – het jaarlijkse Nieuwe Economie-event van MVO Nederland – deze keer geheel in het teken van alles wat met verkiezingen te maken heeft.

Door corona kunnen bezoekers helaas niet fysiek aanwezig zijn. Wél vindt het op dezelfde locatie plaats als vorig jaar: de Beurs van Berlage in Amsterdam. Bezoekers lopen digitaal door dit prachtige complex en volgen live het programma van de avond. Een avond die bestaat uit drie hoofdonderdelen: de verkiezing van de Minister van de nieuwe economie, de bekendmaking van de Nieuwe Economie Index 2021 (NEx) en het Verkiezingsdebat.

VERKIEZING MINISTER VAN DE NIEUWE ECONOMIE

In aanloop naar de verkiezingen is MVO Nederland op zoek naar de Minister van de nieuwe economie. De drie finalisten komen naar de Beurs van Berlage om daar nog één keer alles uit de kast te trekken. Kijkers en de jury – Jan Terlouw, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Marije van der Made, Prins Carlos en Maria van der Heijden – bepalen samen wie de Minister van de nieuwe economie wordt. En wie dus de stem en het geluid van alle deelnemers en duurzaam ondernemend Nederland mag vertegenwoordigen. Hij of zij krijgt de kans om deze visie op een landelijk podium en aan tafel bij politieke beslissers te laten horen. En op NE21 kan de gekozen minister direct meedoen in het debat met politieke partijen.

BEKENDMAKING NIEUWE ECONOMIE INDEX 2021

De Nieuwe Economie Index (NEx) laat op basis van onderzoek zien hoe duurzaam het Nederlandse bedrijfsleven nu eigenlijk is. Jaarlijks meten we het percentage dat ‘nieuw’ is: circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten. Een NEx van 20 procent in 2025 is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie. In 2020 was de NEx 12,1 procent. Zijn we dit jaar – ondanks corona – een stap dichterbij of gaat het juist bergafwaarts? De Minister van de nieuwe economie maakt het nieuwe cijfer deze avond bekend.

VERKIEZINGSDEBAT

De Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 komen steeds dichterbij. Dit is hét moment om een helder signaal af te geven naar politieke beslissers in Den Haag: er ís groot draagvlak voor toekomstbestendig beleid. Daarom organiseren we een debat met politieke partijen over diverse duurzame onderwerpen. De kersvers gekozen Minister van de nieuwe economie krijgt meteen een rol, maar ook jij kunt meedoen en je invloed uitoefenen. Binnenkort volgt er meer informatie over welke politici zullen deelnemen.

Aanmelden

Kaart wordt geladen...