Henk van Luijklezing 2020: Van discussies naar daden

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 26/05/2020
15:30 - 18:00

Locatie
Nyenrode Business Universiteit


De boeren staan op het Malieveld om hun stem te laten horen vanwege stikstof. Studenten staken massaal tegen klimaatverandering. CO2-beprijzing houdt de gemoederen bij bedrijven bezig. De actualiteit laat zien dat duurzame maatregelen alle lagen van de bevolking raken. Alleen leidt dat tot nog toe vooral tot discussie, ophef en verdeling. Waardoor we terugvallen in een patroon van veel woorden, weinig daden. In een toekomstbestendige samenleving nemen overheid, bedrijfsleven en consument elk hun aandeel in de omslag naar een duurzame maatschappij.

In actie komen is essentieel als we de nieuwe economie willen bereiken – een duurzame economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. Op dit moment voldoet slechts 12,1 procent van de Nederlandse economie aan die kenmerken, blijkt uit de Nieuwe Economie Index. Oftewel: slechts iets meer dan een tiende van het bedrijfsleven onderneemt duurzaam. En dat terwijl er volop voorbeelden te vinden zijn van bedrijven die laten zien dat een duurzame norm mogelijk is.

De grote uitdaging? Die ligt in het bij elkaar brengen van verschillende agenda’s en belangen. Hoe vertalen we deze naar concrete, gezamenlijke actiepunten? In de Henk van Luijklezing 2020, georganiseerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en VNO-NCW, kijken we vanuit verschillende perspectieven naar de rolverdeling in de samenleving en naar hoe te sturen op collectieve actie. Actie die leidt tot maximale impact. En daarvoor moeten we van discussies naar daden.

SPREKERS

 • NAOMI ELLEMERS

  Sociaal- en organisatiepsycholoog en universiteitshoogleraar bij de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht

 • SIMONE VAN DER BRUG

  Wageningen Economic Research, Innovation- and Risk Management and Information Governance

 • INGRID THIJSSEN

  Bestuursvoorzitter netbeheerder Alliander & toekomstige voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW

DAGVOORZITTER

 • ANDRÉ NIJHOF

  Hoogleraar Sustainable Business & Stewardship, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit

10 JAAR HENK VAN LUIJKLEZING

Dit jaar is de tiende editie van de Henk van Luijklezing, georganiseerd door Nyenrode Business Universiteit, VNO-NCW en MVO Nederland. De lezing is vernoemd naar Prof. dr. Henk van Luijk (1929-2010). Van Luijk is met name bekend geworden als pionier van de Europese bedrijfsethiek. Zo was hij de eerste hoogleraar Bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit, richtte hij het European Institute for Business Ethics op en leverde hij een belangrijke bijdrage aan de oprichting van MVO Nederland. Vanaf 2010 – het jaar dat Henk van Luijk overleed – belichten we jaarlijks tijdens de Henk van Luijklezing een actueel onderwerp vanuit de bedrijfsethiek. Zo houden we zijn gedachtegoed in stand.

 

Aanmelden

0