Duurzaamheid is onwijs belangrijk. Het is namelijk de enige manier waarop we de aarde kunnen laten voortbestaan. Als we door blijven leven zoals we nu doen zal de aarde uiteindelijk uitgeput raken. Er is geen betere manier om dit te doen, dan door te beleggen in duurzame bedrijven.

Het kan zijn dat je niet bekend bent met beleggen of er niet comfortabel mee bent. Het wordt vaak met betting vergeleken en gezien als een groot risico. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee, maar als je een goede strategie hebt kan je het risico minimaliseren. Bij gokken kan dit niet. Dat hangt altijd van geluk af. Dit zijn de duurzaamste bedrijven om in 2023 in te beleggen.

Schnitzer Steel – Amerika

Het Amerikaanse bedrijf Schnitzer Steel komt binnen op nummer 1. Het bedrijf verwerkt metaalafval en recyclet staal. Schnitzer Steel werd al in 1906 opgericht. Uiteindelijk zijn ze zich gaan inzetten voor milieubescherming en de implementatie van technologieën voor het recyclen van afval en het beperken van de impact op het milieu. Het gerecyclede staal wordt overal ter wereld gebruikt.

Vorig jaar stond het Deense bedrijf Vestas op nummer 1. Het bedrijf fabriceert windturbines, plaatst deze en doet het onderhoud. Vestas is wereldwijd een van de leiders op het gebied van duurzame energie. Bijna 30.000 werknemers zijn elke dag bezig om de wereld een iets betere plek te maken op het gebied van duurzaamheid. Vestas gelooft dat windenergie de toekomst is van duurzame energie.

Het Australische Brambles komt binnen op de 3e plek. Het bedrijf focust zich op het hergebruiken van pallets en containers. Op deze manier hoopt Brambles niet alleen logistiek verbeteringen aan te brengen, maar ook de impact op het milieu te minimaliseren.

Duurzame Nederlandse bedrijven

Niet alleen de grote landen in de wereld moeten zich aanpassen op het gebied van duurzaamheid. Ook een klein land zoals Nederland kan een grote invloed hebben. De Nederland CO2 Neutraal stichting reikt elk jaar een prijs uit aan het duurzaamste bedrijf van Nederland. De winnaar wordt gekozen door een vakjury. In 2022 heeft TSN Groen de prijs gewonnen.

Het bedrijf houdt zich bezig met transport en neemt daarnaast verduurzaming erg serieus. Zo heeft TSN Groen geïnvesteerd in elektrisch vervoer en houden ze zich bezig met het welzijn van de chauffeurs. De stichting heeft in 2022 een prijs toevoegt, de ambitieprijs. Kleinschalige bedrijven worden meestal over het hoofd gezien doordat de impact minder groot lijkt. Deze bedrijven hebben echter ook goede initiatieven.

De Nieuwe Graanschuur is de eerste winnaar van de ambitieprijs. De winkel met biologische producten haalt alles uit de streek, gebruikt zo min mogelijk verpakkingen en werkt aan verspilling.

Als laatst is er nog een publieksprijs. Infinity Repair is door het publiek gekozen als duurzaamste bedrijf van Nederland. Het bedrijf houdt zich bezig met het herstellen van houten kozijnen. Er wordt niet alleen bespaard op het product, maar ook op de productie en de montage. Infinity Repair haalt alles uit de kast op het gebied van specialistisch werk en dit is goed te zien in de duurzame resultaten.