Elon Musk kondigde aan dat Tesla in de Bitcoin zou gaan investeren met grote bedragen. Op dat moment steeg de Bitcoin koers. Een tijd later twitterde Elon Musk dat Tesla de Bitcoin niet meer zou accepteren als betaalmiddel kreeg dezelfde koers een flink oplawaai en daalde deze. Natuurlijk is de Bitcoin niet de enige cryptomunt waarbij wij dit zagen gebeuren, maar is de Bitcoin echt zo vervuilend? Zo ja, wat zijn de alternatieven dan? Wij doken erin en zochten dit voor je uit.

Bitcoin staat gelijk aan energieverbruik

Elon Musk was duidelijk in zijn reden om de Bitcoin als betaalmiddel voortaan te weigeren. De Bitcoin is te vervuilend. Het karakter energie trekje van Bitcoin staat inderdaad tegenover de duurzame visie van Elon Musk. De energie die opgebracht moet worden is aanzienlijk en bovendien moet deze energie worden opgewekt met fossiele brandstoffen.

De precieze energie hoeveelheid is onduidelijk, maar er is wel onderzoek naar gedaan. De Cambridge Centre for Alternative Finance ontwikkelde een tool die het energieverbruik in moet schatten. Op dit moment gaat het om 139,72 TWh op jaarlijkse basis. 1 terawattuur staat gelijk aan 1 miljard kilowatturen en is eigenlijk een eenheid die alleen wordt toegepast om het energieverbruik aan te geven van landen. De Bitcoin verbruikt energie, veel energie. De volledige Nederlandse industrie en alle Nederlandse huishoudens samen verbruiken zelfs nog minder energie dan de Bitcoin. Het energieverbruik is misschien in vergelijking met andere landen zoals China, de VS en Rusland “weinig”, maar deze landen zijn een stuk groter en hebben natuurlijk flink meer inwoners. Ondanks dat is het energieverbruik van de Bitcoin vergelijkbaar met het sluimerverbruik van alle Amerikaanse gezinnen bij elkaar.

Derde generatie cryptomunten, een duurzamere visie

De ene cryptovaluta is de andere niet. Het is vanzelfsprekend dat er verschil zit in de waarde van de cryptomunten, bijvoorbeeld Cardano. Deze cryptomunt valt onder de derde generatie cryptomunten en het is opvallend dat deze generatie de focus veel meer op schaalbaarheid en duurzaamheid legt. Cardano is een cryptomunt die al een tijdje goed meedraait. Tegen het einde van 2020 schommelde de Cardano koers tussen de € 0,10 en € 0,20. Deze schommelde tot halverwege mei heen en weer. In het midden van mei was de waarde gestegen tot ruim € 2,00. Ondanks deze stijging kreeg ook de duurzame cryptomunt Cardano flink rake klappen door de mededeling van Elon Musk en natuurlijk door de waarschuwingen vanuit Peking. Binnen enkele dagen was de cryptokoers van de Cardano gezakt met 40%.

ECO Coin en VeganCoin geven het juiste voorbeeld

Cardano heeft duurzaamheid in zijn visie geïntegreerd, maar dit is niet het hoofddoel van de cryptomunt. Daarvoor is de ECO Coin een goed alternatief. De vervuilende datacentra wordt door de ECO Coin niet beloont. In plaats daarvan wordt duurzaam gedrag gestimuleerd door de ECO Coin. Je kunt cryptomunten verdienen door milieuvriendelijker te gaan leven. De slimme thermostaat laat het netwerk bijvoorbeeld weten dat jij minder energie verbruikt hebt, vervolgens krijg jij digitale munten als beloning. De ECO Coin is bovendien ook gedekt, dit in tegenstelling tot veel andere cryptomunten zoals Bitcoin.

Je kunt ook de VeganCoin in overweging nemen. Volgens zeggen is dit de meest diervriendelijke cryptomunt en is, bedoelt om in de veganistische wereld meer transparantie te brengen. Dit zou de beste manier zijn om er helemaal zeker van te zijn dat er niets dierlijks is verwerkt in de voeding volgens de makers. Misschien laat deze munt ons dan toch zien dat cryptomunten de wereld zouden kunnen redden.