Over de duurzaamheid van cryptomunten zijn de meningen verdeeld. Uit eerder onderzoek van de University of Cambridge kwam naar voren dat het energieverbruik van een Bitcoin op ongeveer 59 terawatt ligt, wat zo’n beetje gelijk is aan het energieverbruik van heel Zwitserland. Als je dit hoort, is het waarschijnlijk al heel gemakkelijk om de conclusie te trekken dat Bitcoins verreweg van duurzaam zijn. Hoe komt het dan toch dat er ook mensen zijn die zeggen dat Bitcoins wel duurzaam zijn? En waar zit het energieverbruik van een Bitcoin precies in? In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Het energieverbruik van een Bitcoin
Een aspect van duurzaamheid welke gelinkt kan worden aan Bitcoins is het energieverbruik. Maar, waar zit dit energieverbruik precies in? Veel mensen denken dat wanneer de koers aantrekkelijk is en mensen meer Bitcoins kopen, dit zorgt voor een toename in het energieverbruik. Echter, niets is minder waar. Het energieverbruik is namelijk gekoppeld aan het aantal miners dat actief is binnen het transactie netwerk. Hoe meer miners er dus actief zijn, hoe hoger het energieverbruik. Wat wel zo is, is dat miners een beloning ontvangen wanneer ze transacties toevoegen aan het netwerk. Indirect heeft een aantrekkelijke koers dus weldegelijk impact op het energieverbruik – hoe aantrekkelijker de koers, hoe aantrekkelijker het voor miners is om te minen en hoe hoger het energieverbruik wanneer ze dit ook daadwerkelijk doen.
Minen met duurzame energie
Zoals hiervoor beschreven zorgt meer minen dus voor een hoger energieverbruik. Willen we Bitcoins duurzamer maken, dan is dit dus ook de bron welke aangepakt dient te worden. En laat dit nu (gelukkig) net iets zijn wat ook daadwerkelijk al gebeurd. Meer dan 3 kwart van alle miners maakt namelijk al gebruik van duurzame energie. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook in het belang van de miners zelf. Het toevoegen van transacties aan het netwerk kost namelijk een hele hoop energie en dus kosten. Hoe goedkoper de energie, hoe goedkoper het voor de miners wordt om te minen. Goedkope energie vinden de meeste miners voornamelijk in de Aziatische landen, waardoor ze hier gevestigd zijn. Deze goedkope energie ontstaat doordat er sprake is van een overproductie van duurzame energie in de specifieke gebieden waar de miners zich bevinden. Oftewel, minder kosten voor de miners en een positiever effect op het milieu!
Duurzame Bitcoins
Ondertussen zijn er ook een hoop partijen die beloven dat hun cryptomunt de meest duurzame is, zoals de recent op de markt gebrachte cryptomunt Signum. Signum maakt geen gebruik van miners, maar van een systeem van trouwe investeerders. Deze trouwe investeerders valideren op hun beurt de transacties, wat het energieverbruik enorm verlaagd. Echter is het nog maar de vraag of de munt genoeg animo kan creëren waardoor het van de grond komt. Toch, het begin is er..