We leven in spannende tijden. Er komt steeds meer informatie over de staat van de aarde. Over klimaatverandering, over energieverbruik en over hoe we de wereld nog leefbaar houden in bijvoorbeeld 2050. We moeten veel veranderen, maar aan de andere kant is er ook veel mogelijk.

Zo is er ook veel mogelijk ten aanzien van de kledingindustrie. Het is geen geheim meer dat deze erg vervuilend is. Zo zorgt de industrie voor 10% van de jaarlijkse CO2 uitstoot. Maar er zijn oplossingen.

Dat alles wordt kraakhelder beschreven in het recent verschenen rapport van de Ellen MacArthur Foundation, ‘A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future’. Nu kan ik iedereen aanbevelen om dit rapport te lezen. Maar het is wel 100+ pagina’s en specifiek gericht op de mode industrie.

En eigenlijk is het hele rapport samen te vatten in 2 super duidelijke plaatjes (die in het rapport staan).

Het eerste plaatje (figure 2laat de huidige toestand zien.

Het tweede plaatje (figure 5laat de toekomstige toestand zien.

 

Plaatje 1 – de huidige kleding industrie

 

Plaatje 2 – de nieuwe kleding industrie

 

Over het eerste plaatje, de huidige toestand van de kleding industrie, zal ik niet al teveel woorden meer vuilmaken. Die is namelijk al vuil genoeg.

Het tweede plaatje is wél interessant. Er worden 4 concrete pijlers gegeven voor een duurzame kledingindustrie:

  1. Uitbannen van schadelijke materialen in kleding
  2. Verhogen van gebruik van kleding
  3. Verbeteren van recycling
  4. Effectief gebruiken van grondstoffen en hernieuwbare materialen

Ik word heel blij van zo’n lijstje! Want ik vind het concrete en heldere pijlers om op te bouwen richting een duurzame kledingwereld. En natuurlijk zijn we daar nog lang niet, maar het gaan om de ontwikkeling. Duurzaamheid is een reis.

Met SKOT wil ik bijdragen aan duurzame mode. Dus probeer ik zo ver mogelijk weg te blijven van het eerste plaatje, en de overhemden helemaal passend te maken in het tweede plaatje. Een paar voorbeelden hoe dat nu al aardig lukt:

  • Gebruik van biologisch katoen (géén pesticiden) dat wordt geteeld met 60% minder waterverbruik.
  • Minimale hoeveelheden van plastic en formaldehyde (ongezonde chemische stof, die nog in erg veel kleding is verwerkt).
  • Verhogen kledinggebruik door hoge kwaliteit aan te bieden. De SKOT overhemden gaan lang mee.
  • Verbeteren van recycling: lever na gebruik je SKOT overhemd weer in! Wij gaan het recyclen, en je krijgt bovendien 10% korting op je volgende aankoop.
  • Effectief gebruiken van grondstoffen en hernieuwbare materialen: minder waterverbruik, knopen van gerecyclede kokosnoot en productie in Europa om de transportafstanden minimaal te houden.

Het kan nog veel beter. Daar werken we keihard aan, ook in 2018. Maar intussen lijkt het business model van SKOT meer op het tweede plaatje dan op het eerste plaatje. En daar ben ik nu alvast trots op.

Op naar 100% duurzame mode. Join the party!

Ruben van Veen, oprichter SKOT Fashion

 

Wie het volledige rapport wil lezen:

https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/A-New-Textiles-Economy_Full-Report.pdf