De kans dat lege haspels retour komen, wordt een stuk groter. Vanaf eind 2021 registreren Draka en Technische Unie via een digitaal beheersysteem van RTI Blockchain hun zendingen en ontvangsten van haspels. De pilot moet helpen om haspels efficiënter in te zetten en hun beschikbaarheid voor afnemers te blijven garanderen. Duurzaamheid is daarbij een grote drijfveer om de verspilling van haspels af te remmen.

Waar blijven lege haspels?

Slechts een klein deel van de duizenden Draka-haspels die elk jaar via Technische Unie in omloop wordt gebracht, komt retour. Waar blijven de haspels? Hoe vaak worden ze gebruikt? Dit soort vragen houdt Draka en Technische Unie actief bezig. Kabelhaspels zijn geen primaire goederenstroom en worden momenteel ook niet apart geadministreerd of gemonitord. Dat gaat veranderen.

Verduurzaming

Duurzaamheid is een grote drijfveer om de verspilling van haspels af te remmen. Haspels zijn ‘herbruikbare ladingdragers’ met een grote restwaarde. Dat veel haspels (waarschijnlijk) voortijdig bij het afval belanden, past niet bij het nastreven van een circulaire economie. Daarom zetten Draka en Technische Unie, dat ook participeert in de Haspel Retour Service die Draka vorig jaar introduceerde, nu een volgende stap, met behulp van blockchain-technologie.

Kostenbesparing

Het ontbreken van een registratie van de emballagestroom kost ook geld. Zo brengt Draka afnemers geen emballagekosten in rekening, althans tot op heden. Indien de retourpercentages niet drastisch groeien, moet Draka die kosten alsnog doorbelasten, zegt business manager wholesale Frank Oberink. “Door het retourproces te verbeteren, kunnen we de kostprijs in balans houden”.

Administratieve hygiëne

Via het dashboard van RTI Blockchain B.V. worden de orderadministraties van Draka en Technische Unie onderling gekoppeld. Elke transportbeweging van een haspel wordt daar (anoniem) geregistreerd: aantal, type, datum, start- en doellocatie. Die data is voor beide toegankelijk. Eventuele verschillen worden meteen teruggekoppeld en hersteld. “Door dichter op de overdracht te zitten, kunnen we eventuele administratieve verschillen meteen recht trekken”, licht Bart Schoonderwoerd, senior vice president logistics van Technische Unie, toe. “In feite nemen de transparantie en de administratieve hygiëne toe”, vult mede-oprichter Yves du Bois van RTI Blockchain op basis van ervaring in andere sectoren aan. “Dit is onze eerste toepassing in de bouw- en installatiesector, maar logistieke processen verschillen niet per sector”, beaamt mede-oprichter Milou Klooster.

Op de groei

In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de blauwe, recyclebare haspels die tussen Draka en Technische Unie (distributiecentrum en enkele overslagcentra) pendelen. Zodra de deelnemers met het systeem vertrouwd zijn en deze logistieke bewegingen inzichtelijk zijn, kan de flow beter worden afgestemd en de toepassing verder verfijnend en uitgebereid. Denk aan het identificeren van haspels (QR-codes van haspels scannen via de mobiele app), het koppelen van geldstromen en het toevoegen van haspels en deelnemers.

100 Procent retour

De samenwerking tussen Draka, Technische Unie en RTI Blockchain helpt om de transport-flow van haspels te volgen én te beheren. “Wij willen met de pilot inzicht krijgen hoe we de emballagestroom, ook voor onze pallets en groene bakken, met meerdere partijen in de keten kunnen beheersen”, zegt Schoonderwoerd, die hoopt de administratie van de emballagestroom ooit integraal onderdeel van het primaire proces te maken. Draka verwacht dat deze pilot al concrete instrumenten oplevert om de logistieke keten beter op elkaar af te stemmen. “Daarmee willen we de beschikbaarheid van haspels garanderen waar de behoefte het grootst is”, zegt Oberink, die zich als einddoel ‘een retourpercentage van honderd procent’ heeft gesteld.