Circulaire dakbedekking, met minder stikstof bij de productie, slimmere en schonere circulaire kozijnen en CO2-neutrale en bitumenvrije tapijttegels. Schoon produceren, met minder stikstof en CO2 uitstoot en minder grondstoffen, zorgt voor een gezonde leefomgeving. Provincie Gelderland stimuleert bedrijven om hun productieproces aan te passen. Dat levert niet alleen milieuvriendelijk producten op, maar laat ook andere bedrijven zien wat mogelijk is. In totaal 14 bedrijven gaan hier nu mee aan de slag. In totaal is met deze subsidie 2.3 miljoen euro gemoeid.

Een sterke Gelderse economie heeft bedrijven nodig, die schoon produceren met minder CO2, en stikstof en zorgvuldig omgaan met grondstoffen. Zo zorgen ze niet alleen voor inkomen en werkgelegenheid, maar doen dat ook op een schone en verantwoorde manier. Met hun inzet komt ook het realiseren van de klimaatdoelen dichterbij. Juist het bedrijfsleven met haar innovatiekracht kan het verschil maken”, aldus Gelders gedeputeerde voor economie, Christianne van der Wal.

Minder stikstof bij productie van circulaire dakbedekking

Leadax Wapenveld is bekend van de duurzame loodvervangers. De volgende stap is nu de ontwikkeling van een duurzame dakbedekking uit gerecyclede PolyVinylButyral (PVB),  een afvalstroom dat overblijft bij het hergebruik van gelaagd glas, zoals autoruiten. Hiermee stoot het bedrijf 90% minder CO2 uit. Het bedrijf onderzoekt nu ook hoe in een productieproces van Circular Roofing de uitstoot van stikstof/NOX verminderd kan worden.

Slimmer en schoner produceren van circulaire kozijnen

Timmerfabriek Neede B.V. (Tifa Neede) gaat haar productielocatie niet alleen slimmer inrichten door processen te integreren en gebruik te maken van digitalisering en robotisering. Ze gaat ook circulair en CO2-negatief produceren. Hiervoor ontwikkelen zij een circulair en slim kozijn, dat makkelijk te demonteren is en waarbij het glas niet gekit is. Oude kozijnen nemen zij terug om er weer nieuwe kozijn van te maken. Ook meten ze met hulp van sensoren de conditie van het hout, zodat onderhoud beter te voorspellen is en vervanging kan worden uitgesteld. Tenslotte gaan ze eigen productiebossen aanplanten.

CO2-neutrale en bitumen-vrije tapijttegels

Interface in Scherpenzeel schakelt haar productieproces om naar het bitumenvrij en CO2vrij produceren van tapijttegels.  Hiervoor gebruikt ze bioplastics. Daarnaast gaan ze ook CO-2 neutraal tapijt produceren, dat koolstof kan vasthouden. In  2021 start Interface met  het omschakelen. Hiermee vermindert Interface de CO2-reductie en wordt minder afhankelijk van grondstoffen en leveringen uit andere landen. Interface verwacht 110,5 miljoen kg minder CO2 over 5 jaar te produceren.

Productielocatie voor circulaire grondstoffen in een nieuw kenniscentrum, waar bedrijven opleidingen en certificerende instanties samenwerken

Van sloopbedrijf heeft Lagemaat in Heerde zich getransformeerd naar ontwikkelaar hergebruikte gebouwen. Dit bedrijf gaat een nieuwe duurzame productielocatie bouwen voor productie, opslag, vervaardiging en verwerking van secundaire bouwmaterialen (“de Zoutloods”). Deze nieuwe productielocatie is tegelijkertijd ook een kenniscentrum, waar bedrijven, kennisinstellingen en anderen samenwerken aan circulaire bouw.

Smart bakery: slimmer produceren tegen voedselverspilling

Het familiebedrijf Fuite uit Apeldoorn gaat haar bakproces digitaliseren, waardoor een nauwkeurige planning van het proces mogelijk wordt. Hierdoor bespaart het bedrijf aanzienlijk op grondstoffen en CO2. Bovenal vermindert zij hier de afvalstroom van bakproducten mee.