William McDonough heeft de Fortune Award voor leiderschap in circulaire economie ontvangen tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. De award erkent leiders die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van een welvarende en duurzame economie. Met de erkenning van McDonough heeft het comité gekozen voor zijn visionaire levenswerk dat vernieuwing in design heeft bevorderd, zowel in theorie als in de praktijk.

Door zijn teksten, toespraken, presentaties en zijn uitgebreide oeuvre heeft McDonough designers uitgedaagd opnieuw na te denken over de manier waarop ze dingen maken. Zijn baanbrekende boek Cradle to Cradle: afval = voedsel dat hij samen met Michael Braungart schreef, wordt gebruikt als standaardwerk door onderwijsinstellingen over de hele wereld en is vertaald in negen talen.

McDonough past deze principes al tientallen jaren toe om te voldoen aan designuitdagingen in de praktijk, variërend van gebouwen tot planstudies en van textiel tot verpakking. Hij is de architect van vele erkende paradepaardjes in duurzaam design, waaronder de Europese hoofdvestiging van Nike in Hilversum en IBM Corporate Offices  in Amsterdam.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF dit jaar in Davos is het iconische ICEhouse (TM) (innovatie voor het Circular Economy House) van McDonough voor het tweede achtereenvolgende jaar beschikbaar gesteld als ontmoetingsplek. ICEhouse biedt een noviteit aan bezoekers in Davos met de mogelijkheden van WonderFrame(TM), de bredere visie van McDonough voor een eenvoudig, flexibel en betaalbaar vloer-daksysteem dat snel en met de meest eenvoudige gereedschappen kan worden gebouwd. ICEhouse werd ontwikkeld in opdracht van Hub Culture met ondersteuning van SABIC. Deze bijzondere Davos-editie is gemaakt met technische materialen (duurzame polymeren, aluminium en aerogel) die aan het einde van hun gebruikscyclus weer aan de industrie worden overgedragen. Deze duurzame elementen kunnen eindeloos worden gebruikt en hergebruikt in nieuwe producten voor toekomstige generaties.

Het ICEhouse is onlangs geplaatst in het centrale innovatiegebied Valley op Schiphol Trade Park [http://www.mcdonoughpartners.com/projects/the-valley-at-schiphol-trade-park/] in Hoofddorp, dat de nieuwe nationale hub voor circulaire economie in Nederland is geworden en dient als plek waar circulaire uitdagingen uit de hele wereld kunnen worden opgelost in samenwerking met een unieke mix van belanghebbenden. Op slechts een paar kilometer afstand van Valley is McDonough tevens werkzaam als hoofdplanner en hoofdarchitect van Park 20|20, een bekroond model van duurzame ontwikkeling en het eerste, grootschalige op Cradle to Cradle® geïnspireerde, stedelijke designproject ter wereld.

Tot nu toe heeft het architectenbureau van McDonough acht projecten voor Park 20|20 ontworpen (dit is de wijk Beukenhorst Zuid in Hoofddorp) en de ontwikkeling gaat door. Bedrijven die McDonough opdracht hebben gegeven voor deze projecten zijn onder meer Bluewater Energy Services, een toonaangevende engineeringfirma in Nederland, Fox Vakanties, een Nederlandse reisorganisatie op internet, FIFPro,  de wereldwijde vertegenwoordigende unie voor professionele voetbalspelers en Plantronics, de pionier op het gebied van lichtgewicht headsets. In het gebouw van Bosch Siemens Hausgeräte zijn vijf topmerken in huishoudelijke apparaten gevestigd, waaronder Bosch, Siemens, Gaggenau, Neff en Solitaire. De kantoorgebouwen van McDonough zijn zodanig ontworpen dat ze in de toekomst eenvoudig kunnen worden omgezet in woningen of eventueel kunnen worden gedemonteerd zodat de waardevolle materialen ook weer door toekomstige generaties kunnen worden benut. Valley en Park 20|20 maken onderdeel uit van een grotere, gemeenschappelijke ontwikkeling met Delta Development Group.

“Voortgang boeken in circulaire economie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd”, aldus Coert Zachariassee, directeur van Delta Development Group. “Met Valley op Schiphol Park en Park 20|20 maken we de circulaire economie een haalbare realiteit. Als ontwikkelaar bouw ik aan de wereld van morgen en om dat te doen heb ik visionairs als William McDonough nodig die mij hierin ondersteunen en oplossingen aandragen voor de uitdagingen die we tegenkomen. The Circulars had dit jaar geen betere kandidaat kunnen kiezen voor de Fortune Award voor leiderschap in circulaire economie.”

Het invloedrijke werk van McDonough wordt voortgezet door de mede-oprichting van het onafhankelijke, non-profit Cradle to Cradle Products Innovation Institute dat het Cradle to Cradle Certified(TM)-productprogramma toepast, een wereldwijd erkend symbool voor design en op wetenschap gebaseerde kwaliteitsproducten. Een van de meest recente concepten die McDonough heeft geïntroduceerd is wat hij ‘carbon positive design’ noemt. Dit is een benadering voor effectief koolstofmanagement die aarde opnieuw samenstelt, landbouw en stad verbindt, stedelijke en regionale ecosystemen verenigt en schone energie promoot. Dit wordt aangevuld door zijn nieuwe taal van koolstof dat in de editie van 14 november van het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd gepubliceerd.

“Ik voel me zeer vereerd dat ik deze award in ontvangst mag nemen en dat ik de gelegenheid heb gekregen de circulaire economie als sleutelcomponent van door Cradle to Cradle geïnspireerd design te kunnen promoten”, aldus William McDonough. “Ons doel is simpel: werken aan een prachtig diverse, veilige, gezonde en eerlijke wereld met schone lucht, schoon water, schone aarde en schone energie, waar we allemaal in economisch, eerlijk, ecologisch en elegant opzicht van kunnen genieten. Dit is een duidelijk en op waarden gebaseerd doel dat door alle leiders van vandaag en morgen kan worden gebruikt om iets waardevols te creëren. Het maakt een verschuiving mogelijk van een beperkende en egocentrische visie op de wereld naar visie op een wereld van overvloed, vindingrijkheid en gedeeld voordeel zoals beschreven in de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Ik ben het WEF dankbaar voor de aanmoediging die we voor ons werk krijgen en wil de industrie graag aansporen zich bij ons te voegen op weg naar een circulaire economie.”