Overstappen op de circulaire economie kan Nederland ruim €7 miljard per jaar en 50.000 nieuwe banen opleveren. In het rapport ‘Ondernemen in de circulaire economie’ krijgen ondernemers praktische adviezen hoe zij deze kansen kunnen verzilveren in hun eigen bedrijf. Koning Willem-Alexander nam het rapport vandaag in ontvangst op de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO Nederland.

Steeds meer bedrijven zien kansen in de circulaire economie. Zij willen hier ook werk van maken, toont onderzoek van MVO Nederland. Het rapport ‘Ondernemen in de circulaire economie’ biedt ondernemers en managers van bedrijven handvatten om circulair te gaan werken. Hoe zet u de transitie in gang? Kiest u voor een positie als koploper of als volger? Hoe slaat u munt uit verschillende producten en bedrijfsstrategieën? En aan welke knoppen draait u dan om de resultaten te meten?

Handvatten voor circulaire verdienmodellen 
Het rapport zet vijftien ‘key performance indicators’ (KPI’s) op een rij. Zoals: de technische levensduur van een product, het aantal hergebruikte onderdelen en de inkomsten uit verkochte, gerepareerde producten. Een praktijkcase beschrijft hoe een grondstofintensieve sector als de utiliteitsbouw circulair gemaakt kan worden. Er staan verder veel voorbeelden in, waaronder die van de schrijvers zelf.

De circulaire economie loont!
Meer banen, meer innovatie, minder verspilling en een beter milieu. De circulaire economie levert een beter en robuuster economisch toekomstperspectief op dan het huidige, lineaire model. Overstappen naar de circulaire economie kan Nederland jaarlijks ruim €7 miljard en 54.000 banen opleveren, volgens een studie van TNO uit 2013. Het kabinet heeft de transitie naar de circulaire economie nu ook in haar regeerakkoord opgenomen. Het bedrijfsleven gaat hierin voorop. In dit rapport leest u hoe u hierin mee gaat.