Yoghurt, kwark, slavink of everzwijn, liefhebbers van  zuivel en vlees, die rekening willen houden met het welzijn van dieren kunnen vandaag vanaf 17:00 uur een afgewogen beslissing maken bij al hun aankopen. Questionmark heeft een nieuw systeem ontwikkeld om het welzijn van dieren achter alle dierlijke producten in supermarkten te vergelijken, of ze nou een keurmerk hebben of niet. Dit onderzoek wordt vertaald in een dierenwelzijnsscore per product. Deze score is, naast een score voor milieu en indien relevant ook mensenrechten, vanaf vandaag te vinden via de website en gratis app van Questionmark.

Gedetailleerd onderzoek

In Questionmark waren eerder al scores te vinden voor de meest gangbare dieren waarvan wij vlees, zuivel of eieren eten. Met ingang van dierendag 2015 worden daar onder andere gekweekt hert, kangoeroe, zwijn en Iberico varken aan toegevoegd. Deze dieren worden in Nederland steeds meer gegeten en ook bij deze dieren zijn er diervriendelijke en helaas ook dieronvriendelijke manieren om ze houden. Questionmark directeur Charlotte Linnebank: “We kunnen niet alleen meer vleessoorten beoordelen, we kunnen nu ook beter de verschillende dierhouderijsystemen zoals bijvoorbeeld Biologisch en Demeter met elkaar vergelijken. Als we de juiste informatie hebben kunnen we nu zelfs de verschillen per boer laten zien.”

Opmerkelijk

Een aantal uitkomsten uit het nieuwe onderzoek komen overeen met wat de onderzoekers al wisten of vermoedden. Andere waren verrassender. Een greep uit de uitkomsten van dit onderzoek:

  • Demeter producten van de koe of de geit zijn in onze vergelijking diervriendelijker dan biologische producten. De minimale afmetingen voor de ruimte die dieren krijgen zijn iets groter. De regels voor het houden van moederdieren zijn iets diervriendelijker.
  • Vleesvervangers zonder dierlijke ingrediënten krijgen in onze vergelijking ook een score op diervriendelijkheid, namelijk een 10. Overigens zitten in veel vleesvervangers wel degelijk dierlijke (zuivel)producten, tot wel 95 procent!
  • Halal slachten is in ons onderzoek wel dieronvriendelijker dan de reguliere manier van slachten. Het maakt voor de score echter nauwelijks uit. Dat komt doordat op tientallen andere belangrijke aspecten van dierenwelzijn (zelfs tijdens het slachtproces) halal-vlees in principe niet verschilt van regulier vlees. Biologisch halal-vlees bestaat, maar is nauwelijks verkrijgbaar in de supermarkt.
  • Een maiskip heeft het niet beter dan een gewone kip zonder keurmerk. Het enige verschil is het maisvoer dat ze krijgen.
  • Er is weinig verschil tussen scharrelkippen en vrije uitloop kippen. Vrije uitloop is de enige toevoeging aan de vele regels voor huisvesting van de dieren. Terwijl alle andere thema’s voor de huisvesting precies het zelfde zijn. Evenals de regels op andere voorwaardes voor dierenwelzijn.
  • Is scharrelei het nieuwe kooi-ei? Kooi-eieren mogen al niet meer los verkocht worden in de winkel, al zijn ze wel nog terug te vinden in producten als mayonaise, cake en koekjes. Scharreleieren komen in de vergelijking op dierenwelzijnscriteria onderaan de ranking terecht.

Concurreren op dierenwelzijn

Informatie over dierenwelzijn van álle dierlijke producten in supermarkten is niet alleen interessant voor consumenten die diervriendelijk boodschappen willen doen. Linnebank: “Wij merken dat fabrikanten die dierlijke producten gebruiken ook interesse hebben in een toegankelijk en betrouwbaar systeem waarmee zij een goed beeld kunnen krijgen over waar in de keten verbetermogelijkheden zijn en hoe zij staan ten opzichte van hun concurrenten op gebied van dierenwelzijn.”

Dierenwelzijnsthema’s

Questionmark heeft voor haar onderzoek veel geconsulteerd met dierenwelzijnexperts in Nederland. Uit die consultatierondes kwamen een achttal thema’s waarop producten worden beoordeeld en gewogen:

  • Gezondheid (zowel fysiek als mentaal) van het dier
  • Welzijn ouderdieren
  • Huisvesting
  • Spenen/opfok
  • Lichamelijke ingrepen
  • Transport
  • Dodingsmethoden
  • Soortspecifieke welzijnskenmerken

Verborgen levens

Linnebank: “Dierendag is DE dag voor wat extra aandacht voor het welzijn van dieren. Daar horen ook 118 miljoen veedieren bij die in Nederland veelal verborgen levens leiden achter de staldeuren van Nederlandse veeteelt-bedrijven. Het is de welzijn van deze dieren die wij met het vernieuwde systeem willen verbeteren.