Op 21 april begint de nieuwe Expeditie voor MVO-managers, een praktijkgerichte leergang van MVO Nederland en Nyenrode Business Universiteit. Ambitieuze managers van Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemingen leren zich in zeven dagen verder te ontwikkelen in hun vakgebied, om hun duurzame impact binnen én buiten de eigen organisatie te optimaliseren. De eerste Expeditie is bijna afgelopen, twee deelnemers vertellen over hun ervaringen. Marianne van Keep is sinds begin 2016 directeur Duurzaamheid bij Verstegen en Elles Reusen is sinds dertien jaar hoofd Marketing en Communicatie bij Sallcon.

Voorbeeldrol
Beide noemen de grote ontwikkelingen in duurzaamheid in de afgelopen tien jaar. Elles: “Vroeger werkte je meer alleen, intern aan je eigen duurzaamheid. Nu doen we dat veel meer samen met partners en stakeholders in de stad en de regio. Die ontwikkeling zie je doorgaan.”

“Mijn grootste rol als MVO-manager is verbindingen leggen,” zegt Marianne. “Tussen Verstegen en onze stakeholders en tussen mensen onderling. Als je dat heel veel doet, dan krijg je allemaal netwerkjes die zelf weer gaan samenwerken en kennis delen. Hoe meer dat gebeurt, hoe meer er op MVO-gebied gebeurt.”

Gezamenlijke passie
Het is heel fijn om in een groep terecht te komen waarvan je meteen merkt dat je dezelfde passie hebt. We hadden meteen een klik en herkenning. En weer: je gaat meteen kennis delen en met elkaar meedenken,” benoemt Elles haar grootste leermoment. “Ik ben met deze Expeditie begonnen om te kijken waar we als bedrijf nou eigenlijk staan. Zijn we goed bezig? Wat kan ik nog verbeteren? Het is dan heel goed om mensen in de groep te hebben die uit verschillende sectoren komen en op een ander vlak met MVO bezig zijn. Dat brengt je dan weer op ideeën.”

Ik begon eigenlijk zonder verwachtingen aan deze Expeditie,” vertelt Marianne, “maar het heeft me tot nu toe aangenaam verrast. Het programma legt echt een fundament. Er is een goede balans tussen praktijk en theorie. De combinatie van Nyenrode en MVO Nederland heeft hierin echt een grote toegevoegde waarde. Ik heb al meerdere stukken die we hier hebben behandeld met anderen gedeeld. Ik kan de nieuwe kennis dus echt meteen toepassen.”

Elles: “Naast de context van Nyenrode en MVO Nederland en het delen van de eigen ervaringen zijn de voorbeelden die de gastsprekers laten zien een waardevolle toevoeging. Hoe breng je gedragsveranderingen tot stand? Hoe beïnvloed je een persoon? Dat is echt heel interessant! Branchegenoten kom je vaker tegen, maar in deze gemêleerde samenstelling is het leuk om te zien wat er in andere branches speelt en te kijken wat je daarvan kunt gebruiken in je eigen organisatie. Wat voor mij een bijkomende verrassing is, is dat het me laat inzien dat je ook als klein duimpje een verschil kan maken. Dat is niet alleen maar voor de reuzen onder ons weggelegd.”

Versnelling van MVO
“We leren van elkaar het meest. Nyenrode en MVO Nederland geven de context en binnen die context zijn we deze reis aan het maken,” duidt Marianne als belangrijk criterium van de expeditie. “Er zijn heel erg veel evenementen op het gebied van duurzaamheid, maar die blijven vaak oppervlakkig. Deze expeditie gaat heel erg de diepte in, het is veel intenser dan andere bijeenkomsten. Daardoor zet je zelf ook net een stap verder.”

Lees het hele artikel op MVO Nederland hier.