Wie is en wat doet Cora Jongenotter?

Na het afronden van mijn studies interieurontwerper en modeontwerper zocht en vond ik verdieping in een studie bedrijfskunde. Deze studie leerde mij creatief om te gaan met processen, het vertalen van een visie naar een strategie. Hierbij staat voor mij de mens centraal. Ik ontwikkelde een coachende manier van leidinggeven die zich uit in het (ver)binden en boeien van mensen.

Sinds mei 2011 ben ik werkzaam bij VORM, de ontwikkelende bouwer uit Papendrecht. Mijn functie als Innovatiemanager betekent dat ik kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid als speerpunten heb voor de ontwikkeling van de organisatie.

Wat onderscheid VORM van andere bouwondernemingen op het gebied van duurzaamheid?

VORM onderscheidt zich van andere bouwondernemingen door sterk te anticiperen op de gewijzigde marktvraag. Als ontwikkelende bouwer hebben wij een sterk gevoel bij marktontwikkelingen. Juist in deze tijd investeert VORM in haar medewerkers. Door het programma ” Beter bouwen doe je samen” (www.beterbouwendoejesamen.nl) verbindt VORM de onderwerpen kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid onlosmakelijk. Onder deze doelen formuleerden en kwantificeerden wij 7 subdoelen.  Deze subdoelen zijn gericht op: medewerkertevredenheid, klanttevredenheid, de afvalvrije bouwplaats, CO2 reductie, minder ongevallen, reductie van faalkosten en optimale logistiek op de bouwplaats. 

Bij al deze subdoelen zijn onze bouwpartners betrokken. Met elkaar kunnen we speerpunten benoemen en maximale waarde voor de klant realiseren. Door een platform te creëren wordt input en expertise van alle betrokken partijen de leidende factor om doelen te bereiken.

Is duurzaamheid een uitkomst voor de crisis in de bouwsector?

Duurzaamheid kan een rol spelen in het benutten van marktkansen. Door innovatie ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden die de weg naar “het nieuwe bouwen” vrijmaken. Er is echter meer nodig dan duurzaamheid alleen. Het gaat om meer klantgericht denken, het voorkomen van faalkosten en transparantie in het bouwproces. Het toevoegen van waarde!

VORM is ook actief met MVO systemen zoals de MVO Prestatieladder en ISO 26000. Welke waarde hebben deze voor VORM?

De MVO en CO2 Prestatieladder implementeerden wij op basis van ISO26000. VORM was de 3e bouwer in Nederland met de combinatie van de 2 “ladders”. Inmiddels toonden wij aan dat de behaalde certificaten ons in staat stellen ook BREEAM projecten te bouwen. De systemen helpen ons onze duurzaamheidprestaties in beeld te brengen en te houden.

Waar ik echter allergisch voor ben is de administratieve last die gepaard gaat met beide “ladders”. Het aantoonbaar maken van activiteiten als de stakeholderdialoog kan vast op een eenvoudiger manier dan de certificerende instelling vraagt.

VORM publiceert ook een MVO jaarverslag. Welke rol speelt een dergelijk verslag?

De rol van het MVO jaarverslag is er met name een die een beeld geeft van hoe VORM is en wil zijn. Het jaarverslag is een verlengstuk van het vroegere sociaal jaarverslag. Dit gaf een beeld van alles wat er op het gebied van Personeelszaken en werkgelegenheid in het betreffende jaar speelde. Met het MVO jaarverslag proberen we weer te geven dat we behalve een ontwikkelende bouwer onze impact op de leefomgeving ook serieus nemen. Daarbij staan we voor het welzijn en de ontwikkeling van onze medewerkers en zijn we nauw betrokken bij de lokale gemeenschap en bedrijvigheid.

Wat zijn de grootste belemmeringen voor meer duurzaamheid in de bouwsector?

Er ligt een grote uitdaging partijen te informeren over de reeds bestaande ontwikkelingen en dat wat komen gaat. Door onbekendheid kiest de klant vaak voor een “traditionele” oplossing. Met een verdergaande ketenintegratie kunnen deze belemmeringen geleidelijk verdwijnen. Door partijen in een vroeg stadium aan elkaar te koppelen kan nog tijdens de ontwikkelfase gewerkt worden aan een optimale verduurzaming van de woning.

Welke MVO-ontwikkelingen verwacht u in uw sector?

De verwachting is dat partijen in de keten meer en beter gaan samenwerken.  Door kennis en kunde te delen versterkt men elkaar en is de keten in staat effectiever en efficiënter te werk te gaan. Gebouw eigenaren hechten steeds meer waarde aan een label wat staat voor een duurzaam gebouwd pand. Om die reden verwacht ik dat BREEAM certificering een vlucht neemt.

Is een afzonderlijke MVO manager nog wel nodig, moet het niet opgenomen zijn in de lijnorganisatie?

Inderdaad, een MVO manager is niet meer nodig. Om die reden houd ik me nu als Innovatiemanager bezig met Kwaliteit, Duurzaamheid en Veiligheid en optimaliseren daarvan.

Wat zijn de grootste dilemma’s op het gebied van MVO/duurzaamheid voor VORM?

Door duurzaamheid continu te blijven benoemen wordt het nooit “common sense”! Dilemma’s ontstaan door ze continu te blijven benoemen. Innoveren op basis van duurzaamheid brengt partijen tot elkaar. De transparantie die nodig voor die samenwerking, is een uitdaging!

Heeft u ook iets met duurzaamheid in uw persoonlijke leven? 

De afgelopen periode was ik in Kenia en Uganda voor ontwikkelingswerk. Ik wilde iets terug doen voor de mooie momenten die ik gedurende mijn vele reizen door Afrika beleefde. Door dit ook tijdens presentaties te benoemen krijgt ontwikkelingshulp de aandacht die het verdient.