Tapijtfabrikant Interface maakt vandaag bekend dat het haar Net-Works project op de Filippijnen uitbreidt naar Afrika. Met Net-Works, een project dat samen is opgezet met de Zoological Society of London, wordt het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in arme kustgebieden aangepakt door de visnetten in te zamelen en te recyclen tot grondstof voor nieuwe tapijttegels. Na een succesvolle start op de Filippijnen wordt het project vanaf januari 2015 ook uitgerold in de regio rondom het Ossa-meer in Kameroen.

Sinds de start van het project in 2012 is er op de Filippijnen bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben ca. 4.500 Filippijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Naar verwachting ondersteunt en versterkt Net-Works de komende drie jaar meer dan 500 hectare beschermde zeegebieden waardoor de biodiversiteit van aquatische ecosystemen kan herstellen.

Heather Koldewey, verantwoordelijk voor wereldwijde natuurbescherming  bij Zoological Society of London: ‘We zijn er van overtuigd dat er goede mogelijkheden zijn om Net-Works uit te breiden. We kijken er naar uit om ook in Kameroen goede infrastructuur op te zetten zodat Net-Works rendabel en onafhankelijk van Interface en ZSL kan functioneren.’

Nigel Stansfield, Chief Innovations Officer bij Interface: ‘Met ons inclusieve businessmodel leveren we met Net-Works tegelijkertijd een bijdrage aan de bescherming van het milieu en houden we rekening met de sociale aspecten van duurzaamheid. Het Net-Works project daagt onze productieketen uit om te veranderen waardoor wij niet alleen de beschikking krijgen over een nieuwe duurzame grondstof maar tegelijkertijd ook de oceanen en meren worden schoongemaakt en armoede wordt bestreden.’

De ingezamelde netten zijn door de Italiaanse garenfabrikant Aquafil gerecycled tot nylon garen dat Interface gebruikt voor de productie van tapijttegels. Het Net-Works initiatief draagt hiermee bij aan de ambitie van Interface om in 2020 alleen nog 100% gerecycled nylon te gebruiken.

Over Net-Works

In arme Filippijnse kustdorpen rond de Danajon Bank, waar het leven in zee en koraalriffen worden bedreigd, zamelen lokale vissers afgedankte nylon visnetten in voor transport naar garenleverancier Aquafil die de netten recyclet. Hierdoor zijn 892 huishoudens (4460 mensen) in staat om:

–      extra inkomen te verdienen door hun visnetten te laten recyclen;

–      hun spaargeld veilig te stellen en microleningen af te sluiten bij zelfbeheerde gemeenschapsbanken die in het kader van het Net-Works project zijn opgezet;

–      stranden schoon te houden en ervoor te zorgen dat er geen visnetten meer op het strand of in zee worden weggegooid.

Tot nu meer is meer dan 38.600 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld, wanneer deze netten achter elkaar worden gelegd omspannen deze 90% van de omtrek van de aarde.

Over Interface

Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige, stijlvolle, innovatieve modulaire vloerbedekking. Interface was één van de eerste bedrijven die zich publiekelijk committeerde aan duurzaamheid. In 1994 deed de organisatie de toezegging om in 2020 haar negatieve impact op het milieu te hebben geëlimineerd. Interface eindigt al jaren in de top drie in het duurzaamheidsonderzoek van Globescan. In 2012 is Interface uitgeroepen tot de duurzaamste grote onderneming wereldwijd. 

Over Zoological Society of London     
De Zoological Society of London (ZSL) is in 1826 opgericht en is een internationale wetenschappelijke liefdadigheidsinstelling die zich bezig houdt met het behoud van en educatie over dieren en hun leefgebieden. Zij doet haar wetenschappelijk onderzoek in het Instituut voor Dierkunde. Onder de society valt de ZSL London Zoo en de ZSL Whipsnade Zoo. De vereniging is actief betrokken bij het gebiedsbehoud in 50 landen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.zsl.org.