Met de handleiding biedt Agentschap NL een stappenplan waarmee bedrijven de levenscyclus van een product van begin tot eind in kaart kunnen brengen: vanaf het opwekken en gebruik van grondstoffen tot aan de productie, de route naar de gebruiker en indien mogelijk ook recycling. Toeleveranciers en afnemers spelen bij het maken van een LCA dus een belangrijke rol. De hele keten wordt inzichtelijk en ondernemingen krijgen een helder beeld van waar en op welke manier de meeste milieuwinst te halen is.

Routekaart chemie
Agentschap NL stimuleert energie- en materiaalbesparing vanuit de meerjarenafspraken (MJA) die met diverse sectoren zijn gemaakt. In het verlengde daarvan bestaan ook zogeheten routekaarten die oplossingen aandragen voor een verdere CO2-reductie met veertig procent in 2030 ten opzichte van 2005. De Routekaart chemie is er daar één van. De handleiding voor het maken van een LCA vormt een instrument om die CO2-doelstellingen te verwezenlijken.

MKB-breed
In de praktijk blijkt dat veel kleinere ondernemingen opzien tegen het maken van een LCA, maar door de stappen uit de handleiding te volgen wordt duidelijk wat ze met een LCA kunnen bereiken en welke onderdelen van de keten ze daarbij moeten betrekken. Op die manier houden bedrijven het overzicht. “Het kan zomaar zijn dat een LCA lang niet zo ingewikkeld is als ze van tevoren dachten. De drempel om aan de slag te gaan wordt nu een stuk lager”, zegt Iris de Rijke, senior adviseur bij Agentschap NL.

Alledaagse producten
Binnen de chemische sector zijn LCA’s al gebruikelijk, met name bij grotere ondernemingen. Die zijn meestal zelf in staat om de vaak complexe analyses uit te voeren. Voor kleinere bedrijven is het lastiger omdat kennis en middelen vaak ontbreken. De handleiding van Agentschap was oorspronkelijk bedoeld om deze groep op weg te helpen, maar gebleken is dat er ook buiten de chemie behoefte aan is. Veel materialen uit de chemie vormen tenslotte de grondstof voor (alledaagse) producten die verduurzaming mogelijk maken, zoals wasmiddelen die bij een lage temperatuur werken en dus minder energie vragen.

Over het MJA-programma
In Nederland hebben de overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het effectief en efficiënt inzetten van energie. Die afspraken zijn vastgelegd in meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) en richten zich vooral op energie-intensieve sectoren (circa 1.200 bedrijven). Met als resultaat: de energie-efficiency verbeterde sinds 1992 jaarlijks gemiddeld met 2 procent. Het MJA-programma ondersteunt daarbij. Wie deelneemt aan de meerjarenafspraken, kan gerichte hulp ontvangen. De MJA-adviseurs ondersteunen bij het opstarten, aanjagen, voorlichten, begeleiden, adviseren, faciliteren van kennisnetwerken en (deels) financieren van projecten rond energiebesparing. Het MJA-programma wordt uitgevoerd door Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.