Is het nieuws? Dat het bedrijfsleven het toekomstige kabinet oproept tot energietransitie en het vergroenen van de economie? De NOS gebruikte eerder deze week op haar site zelfs het woord bestoken: ‘Bedrijven bestoken informateur Edith Schippers haast te maken met het klimaatbeleid.’ In diverse media verschijnen berichten over de groene oproepen van ondernemersorganisaties en bedrijvencoalities. Blijkbaar vinden Nederlandse journalisten dit bijzonder, verwachten ze die oproepen niet uit de hoek van het bedrijfsleven.

Volop investeren in vergroening

Maar zo bijzonder vind ik het niet. Het zijn toch immers bij uitstek ondernemers die gericht zijn op nieuwe ontwikkelingen, business kansen zien en transities kunnen realiseren. Velen investeren volop in de vergroening: in hernieuwbare energie, hergebruik van grondstoffen, nieuwe duurzame producten en materialen en circulaire productieprocessen. En dat al jaren.

Beperkingen voor groene ondernemers

Daarbij lopen ze tegen een traag reagerende overheid aan. Dat bleek recent weer uit een onderzoek van een HBO-studente die in opdracht van VNO-NCW West onderzoek deed naar de beperkingen in wet- en regelgeving die groene ondernemers ervaren. Die beperkingen liegen er niet om. Van de 90 respondenten zegt een derde belemmeringen te ondervinden bij het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de overheid. Duurzame gunningscriteria worden nauwelijks gebruikt. Bovendien heeft 21 procent last van de afvalstoffenwetging, waarbij de toezichthouder grondstoffen onterecht als afval aanmerkt.

Hindernissen melden

De rijksoverheid is niet onwillig. Ondernemers kunnen hindernissen melden via het programma Ruimte in Regels voor Groene Groei. Maar het duurt wel even voordat de wet- en regelgeving dan adequaat is aangepast, als dat al lukt. En dat breekt ondernemers op. De markt wacht niet. Geen wonder dus dat zij de overheid oproepen haast te maken.

René Klawer
Voorzitter VNO-NCW West