Met een krachtige ruk aan het touw van het onthullingsdoek opende meervoudig goudwinnaar Hein Vergeer vandaag op het Museumplein in Amsterdam de foto-expositie ‘Het winnen van goud kent veel verliezers’. Twaalf topsporters en Solidaridad hebben één boodschap: Ga voor Goed Goud! Ze vragen daarmee aandacht voor de vaak schrijnende omstandigheden in de goudmijnbouw en vragen de sieradensector en het Internationaal Olympisch Comité om Goed Goud te gebruiken.

Topsporters doen oproep

Hans van Breukelen, Nicolien Sauerbreij, Gerard Kemkers, Mark Huizinga, Esther Vergeer, Robin van Galen, Maartje Paumen, Femke Heemskerk, Hein Vergeer, Ron Zwerver, Peter Blangé en Bas van de Goor roepen iedereen op om te kiezen voor Goed Goud. Een boodschap die niet alleen is gericht aan de consument en juweliers, maar ook aan het Internationaal Olympisch Comité.Snowboardster Nicolien Sauerbreij: “Ik vind het echt schandalig dat sportmedailles nog steeds niet gemaakt worden van Goed Goud. Er zitten misschien maar een paar druppels goud in een olympische medaille, maar elke gram uit een niet gecertificeerde mijn is er één te veel”.

Goud winnen en goudwinning

Goud symboliseert luxe, rijkdom en overwinning. Goud winnen vormt een groot contrast met goudwinning. In meer dan 70 landen wordt goud gedolven. Negentig procent van de mijnwerkers werkt onder zeer slechte onveilige omstandigheden en gedwongen arbeid is helaas geen uitzondering. Veel natuur wordt vernietigd en het milieu sterk verontreinigd met onder andere kwik en cyanide.

Het eerste Goed Goud uit Afrika

Het Goed Goud programma van Solidaridad in Ghana levert na drie jaar tastbare resultaten op. Het eerste eerlijk gewonnen goud uit Afrikaanse bodem wordt deze maanden gedolven. Het komt uit een mijn waar met steun van Solidaridad is gewerkt aan verbetering van de omstandigheden voor mens en milieu. Het werk is veiliger geworden voor de mijnwerkers en hun gezinnen.

Veertig juweliers verkopen Goed Goud

Er is een groeiende vraag naar Goed Goud. Grote sieradenmerken als Gucci sluiten aan. Al veertig juweliers en edelsmeden in Nederland en meer dan vierhonderd wereldwijd, verkopen en maken sieraden van Goed Goud. Erik Nieuwenhuys, directeur van Steltman Juwelier is al lange tijd betrokken: ‘Tijdens mijn reis naar de goudmijnen in Ghana heb ik gezien dat het een verschil maakt hoe goud gewonnen wordt. Dat motiveert me sterk om Goed Goud te verwerken in onze collectie en ik wil dat graag verbreden.’

Omarm het Goed Goud programma

Solidaridad traint mijnbouworganisaties in veilige, schone en eerlijke goudwinning en maakt de sieradensector warm voor Goed Goud. Consumenten kunnen de campagne steunen door voor € 15,- het Goed Goud armbandje te bestellen bij Solidaridad. Lees hier meer over en omarm het Goed Goud programma op www.solidaridad.nl/goud