Het wijzigen van partners voor de uitgifte van de Visa Greencard heeft tot nogal wat ongenoegen en commotie geleid bij een aantal kaarthouders. Deze kaart werd vooral gebruikt door duurzaam bewuste personen. Onder meer deze website heeft deze kaart in het verleden gepromoot met acties. De Visa Greencard is van het bedrijf Repay International, een dochteronderneming van Tendris. Tendris wordt geleid door de bekende duurzame ondernemer Ruud Koornstra.
Het ongenoegen kwam voort uit het feit dat de creditcard door een nieuwe kaartmaatschappij wordt voortgezet wat verre van gladjes is verlopen. Onder meer was er aangegeven dat de nieuwe kaart op tijd (voor “verlopen” oude kaart) zou komen. Dit is voor de meeste cardhouders niet het geval geweest.
Ook moet voor de nieuwe kaart wel een kaartbijdrage betaald worden terwijl voor de oude kaart een eenmalige bijdrage is betaald waarbij werd aangegeven dat het levenslang gratis was.
Zie onder meer:
* [url]http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=74736[link]Tros Radar[/url]
* [url]http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=kxnakDsHnHUVGFiBZH[link]Omroep Max[/url]

Wie is en wat doet Gijs Bertels?

Ik ben marketing director bij Repay International. Bij dit bedrijf werken we hard aan de uitrol van een duurzaam concept genaamd ClimaCount. Dit concept helpt consumenten en bedrijven om eenvoudig duurzamer te betalen. Wij hebben een systeem dat op basis van credit card transactie gegevens de CO2 footprint berekent en automatisch compenseert: betaal klimaatneutraal! Als marketing directeur ben ik in Nederland o.a. verantwoordelijk voor Visa Greencard voor consumenten en de Visa Greencard Corporate. Ik heb geen achtergrond in duurzaamheid, maar de uitdaging om een duurzaam idee te vertalen naar een concept dat een bijdrage levert aan een betere wereld én ook waarde oplevert bevalt mij zeer.

Hoe werkt dat precies, klimaatneutraal betalen met Visa Greencard?

Elke betaling met een credit card levert veel gegevens op zoals bedrag, plaats en locatie. Deze gegevens maken het mogelijk de berekening te maken hoeveel CO2 er is uitgestoten door de productie, transport en gebruik van de aankopen die met je Greencard zijn gedaan. Deze berekeningsmethode is ontwikkeld samen met TNO en CE Delft. De Co2 berekening is online in te zien en wordt gebruikt om te bepalen hoeveel er voor jouw aankoop moet worden gecompenseerd. Compensatie gebeurt door investeringen in CO2 compensatie programma’s zoals bosbouw, duurzame energie, en energie besparingsprojecten. Via deze projecten wordt evenveel CO2 bespaard als uitgestoten door de aankopen met je Visa Greencard.

Klanten moesten onlangs hun Visa Greencard opnieuw aanvragen, hoe komt dat?

RePay geeft zelf geen Visa card uit, dit gebeurt door een partner. Tot voor kort was dit Laser Cards. Toen het contract werd beëindigd door Laser was het belangrijk om een nieuwe partner te vinden om Greencard voort te zetten. Dit is gelukt met PaySquare, al jarenlang specialist op het gebied van administratieve en financiële afhandeling rondom Visa cards en zij zullen voortaan de administratie verzorgen van de Visa Greencard. Door de korte termijn van overgang zijn er wat problemen ontstaan voor klanten omdat zij zich opnieuw moesten aanmelden, wat wettelijk gezien ook niet anders kan. Verder is het aantal klanten dat reageerde zodanig groot dat er wat vertraging is ontstaan in de verwerking. Uiteraard allemaal erg vervelend, wij betreuren dit, maar zijn tegelijkertijd erg blij dat we Visa Greencard wel kunnen voortzetten. De problemen zijn ook spoedig opgelost zodat iedereen weer klimaatneutraal kan betalen.

Wat heeft Repay gedaan voor de bestaande trouwe kaarthouders?

Voor alle kaarthouders die in het verleden een eenmalige kaartbijdrage hebben betaald aan Laser Cards, heeft RePay samen met de nieuwe partner PaySquare een kortingsregeling opgezet. Voor deze kaarthouders is de nieuwe Visa Greencard de eerste twee jaar zonder kaartbijdrage. Dit geldt tevens voor de eventuele partnerkaart.

Wat zijn de verschillen tussen de oude en de nieuwe Greencard?

De nieuwe Visa Greencard behoort met een jaarbijdrage van €15 tot een van de voordeligste creditcards in Nederland. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan de strijd tegen klimaatverandering, zonder extra kosten. En dat terwijl de nieuwe Greencard sterk verbeterd is t.o.v. de oude. Zo kan men nu online inzicht krijgen in de Co2 footprint, is het ook mogelijk deze uitstoot te vergelijken met anderen én kan men zelf een voorkeur aangeven voor de wijze van compensatie. Verder is de kaart nog veiliger geworden voor online betalingen.

Hoe gaat dat nu verder met Visa Greencard?

Visa Greencard voor consumenten zal verder groeien door nieuwe kaarthouders aan te trekken en door bestaande kaarthouders te wijzen op de mooie nieuwe mogelijkheden die er zijn met de nieuwe greencard en zo een steentje bijdragen aan het beperken van deco2 uitstoot. Ook de zakelijke variant, Visa Greencard Corporate zal verder onder de aandacht gebracht worden van bedrijven en instellingen als dé eenvoudige manier om een bijdrage te leveren en hun bedrijfsvoering minder vervuilend te laten zijn.

Welke ambitie heeft Repay verder nog?

Om op grote schaal duurzame impact te maken is het belangrijk dat ook het buitenland klimaatneutraal gaat betalen. Vandaar dat we hard werken aan de uitrol van het concept in landen als Amerika,UK, Frankrijk en Zuid-Afrika.