De regio Rotterdam-Delft-Drechtsteden moet in 2020 wereldwijd toonaangevend zijn op het gebied van toegepaste cleantech innovaties. Dat moet zorgen voor 20.000 extra banen en een vermindering van de CO2-uitstoot met 20 procent. Deze ambitie hebben de leden van de coöperatieve vereniging Clean Tech Delta gisteren uitgesproken tijdens de eerste officiële bijeenkomst in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Het aanbieden van het Clean Tech Delta Manifest tekent het brede draagvlak onder CTD. Dat gebeurde door de wethouders Guldemond (Delft) en Van Huffelen en Baljeu (beide Rotterdam) aan gedeputeerde Velhuijzen en regioambassadeur Leiseboer van het ministerie van Economische Zaken. 

Cleantech gaat over schone technologieën gericht op energie-efficiëntie, het klimaatbestendig maken van de bebouwde omgeving, het duurzaam gebruik van grond- en afvalstoffen en nieuwe mobiliteitsconcepten. In feite is het de transitie naar een nieuwe economie. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken intensief samen aan het toepassen van cleantech innovaties in de regio. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de regio zijn huidige positie behoudt en versterkt. In 2020 telt het cleantech cluster 4.000 bedrijven en 50.000 banen en behoort het tot de top-3 van kennis- en innovatieregio’s van Europa. In de komende vier jaar verwacht Clean Tech Delta 100-150 miljoen euro aan extra investeringen te genereren. 

Cleantech projecten

Naast de 15 leden van Clean Tech Delta (waaaronder Royal HaskoningDHV) werken tientallen bedrijven mee aan projecten. Aan deze projecten wordt al volop gewerkt. Zo wordt in Rotterdam gewerkt aan de duurzame transitie van enkele stadshavens, bijvoorbeeld met plannen voor drijvend bouwen en het sluiten van waterkringlopen in de Rijnhaven. De deelgebieden RDM-Heijplaat en Merwe-Vierhavens zijn proeftuinen om innovaties te realiseren zoals de woningen vol duurzame technieken: Concept House Villages. In Delft vormt de Technologische Innovatie Campus het hart van het programma tot bevordering van de Delftse kenniseconomie. Ook hebben zeven partijen een Lean & Green overeenkomst getekend om voor hun organisaties een 20% CO2 reductie te realiseren binnen 5 jaar. 

Tijdens de bijeenkomst deelden bestuurs- en directieleden van Clean Tech Delta en meer dan 100 vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en overheden hun vertrouwen in de toekomst van cleantech. Ook Hans Huis in ’t Veld van het Topteam Water en Ulco Vermeulen, directeur van de Gasunie, namen deel aan de bijeenkomst en deelden hun ideeën over de noodzaak van de transitie naar de nieuwe economie en samenwerkingen als Clean Tech Delta.