Na maandenlange voorbereiding, wist het BlueCity010-team gisteren een belangrijke volgende stap te zetten in het realiseren van hun plannen. Impact investeerder stichting ifund, deed voor BlueCity010 uiteindelijk het hoogste bod.

BlueCity010 wordt een plek, waar men kan zien hoe de stad en de economie van de toekomst eruit ziet. Er vestigen zich primair ondernemers, die zich richten op een businesscase op basis van het gedachtegoed van de “Blauwe Economie”. Ook is er plaats voor stadslandbouw en lokale maakindustrie. Een open plek, toegankelijk voor het publiek, middels een winkel, horeca, lezingen, workshops, excursies en rondleidingen. Zie ook de toelichting verderop (“Achtergrond BlueCity en circulaire economie”).

Tropicana in Rotterdam

Juist het iconische en merkwaardige Tropicana pand is bij uitstek geschikt om BlueCity te huisvesten. Het pand – dat zijn oorspronkelijke functie van zwembad verloren heeft – wordt niet als afval gezien, maar wordt hergebruikt.

Straks worden in het pand de grote uitdagingen van de 21ste eeuw uitgelegd aan het publiek en dient het als broedplaats voor de oplossingen die we nodig hebben. Sabine Biesheuvel: “De ondernemers die zich in willen zetten om deze problemen op te lossen, verdienen het om op een podium zoals Tropicana te staan en te laten zien wat ze doen.”

Investeerder

Stichting ifund heeft zich vanaf het begin opgeworpen als ondersteuner en investeerder in het BlueCity concept. Wouter Veer: “De impact die BlueCity010 kan hebben, sluit naadloos aan op de doelstelling van stichting ifund: de transitie stimuleren naar een duurzame wereld, door innovatieve ondernemers te ondersteunen, die zich richten op een duurzame en lokale voorziening van energie, voedsel en water.

Daarnaast zien we, dat de plannen ook uitstekend aansluiten op de doelstellingen van de stad Rotterdam, als het gaat om innovatie, werkgelegenheid en duurzaamheid. En we zorgen er eindelijk voor, dat Tropicana na al die jaren weer een plek wordt, waar de Rotterdammer trots op is. We stellen de koepel straks weer open voor het publiek.”

Tijdspad

Er is nog een kleine kans, dat het hele feest niet doorgaat. Aegon heeft tot maandag 12 oktober de tijd om te besluiten of ze met de verkoop instemmen. Wouter Veer: “Het zou me erg verbazen als Aegon niet gunt, ze kunnen dat eigenlijk niet maken. Dit is een hele mooie opbrengst voor een

haalbare herbestemming van het pand. BlueCity010 vertegenwoordigt ook een grote maatschappelijke waarde, ik verwacht dat Aegon dat ook inziet.”

Na gunning, zal begonnen worden met het renoveren van het pand, waarna in 2016 waarschijnlijk al de eerste ondernemers hun intrek in BlueCity010 zullen nemen.

Ondernemen in BlueCity010 is nog mogelijk!

BlueCity010 is al in gesprek met veel ondernemers en partners, maar er is nog plek voor enkele bedrijven met een bewezen business model, dat binnen het concept valt. Bij voorkeur ondernemers die al enkele jaren bestaan en in een groeifase zitten. We bieden hen een laboratorium, ruimte voor kleinschalige productie, kantoorruimte, samenwerking met andere ondernemers en toegang tot kennisinstellingen en investeerders. En we bieden met het iconische pand van Tropicana natuurlijk een uitstekende visitekaartje aan. Neem contact op via info@bluecity010.nl.

Achtergrond BlueCity en circulaire economie

Een circulaire – of blauwe – economie

Uit grote mijnen en olievelden halen we onze grondstoffen, waarmee we van alles produceren.

Consumptie is de belangrijkste maatstaf van onze economie. En na consumptie, blijft afval over. Veel afval. Iedereen kent inmiddels de verhalen van uitgeputte hulpbronnen en onze afvalproblematiek. De oplossing voor beide problemen is een circulaire economie, waarbij de reststromen (het is geen afval meer) van het ene proces, weer de grondstoffen zijn voor het volgende proces. Net als in de natuur. De term “blauwe economie” komt van Gunter Pauli, die in zijn boek ruim 100 voorbeelden geeft van deze principes.

Het concept BlueCity

BlueCity is een stad in het klein, gebaseerd op de principes van de blauwe economie. Kern van het concept, is ondernemerschap. In BlueCity010 vestigen zich 30 tot 50 ondernemers, die zich richten op een circulaire business case, stadslandbouw of lokale maakindustrie. Daaromheen is ook plek voor enkele dienstverleners. Verder zal er randprogrammering zijn, in de vorm van rondleidingen, workshops en kleinschalige congressen. In een winkel zijn de lokaal geproduceerde producten te koop en er kan natuurlijk ook geproefd worden in de aanwezige horeca.